Big Ben - prezentare si imagini

Big Ben a fost instalat in 1859 si si-a capatat numele de la celebrul clopot de 13 tone si jumatate care anunta ora exacta. A fost construit intre anii 1858 - 1859 cand cel mai celebru ceas din lume a intrat in functiune.Turnul a fost construit pe locul unde a fost palatul Westminster.

Primii 61 de metri ai turnului Big Ben sunt claditi din piatra, restul constructiei fiind din otel. Cele 4 fete ale ceasului masoara in total 55 metri de jur imprejur. Inaltimea turnului Big Ben masoara 96 metri. Mecanismul ceasului cantareste aproximativ 5 tone. Big Ben-ul anunta ora exacta, dar anunta si sferturile de ora. BBC anunta ora exacta in direct din turn avand instalate microfoane in locul unde este localizat clopotul.

Desi termenul de Big Ben se refera strict la ceas, englezii folosesc acest termen facand referire la intregul turn. Sunetul acestuia se aude pe 31 decembrie pe majoritatea canalelor de radio si televiziune din Anglia la trecerea in noul an si inceperea revelionului. Constructia ii apartine lui Benjamin Hall care i-a dat de fapt si numele de Ben, insa cum clopotul era cam masiv l-au denumit simplu Big Ben, nume care se pastreaza si in zilele noastre . El atrage datorita celebritatii lui mii de turisti. In anul 2007, ceasul a fost oprit pentru reparatii.

Clopotul a fost numit astfel dupa primul comisionar ce a lucrat la constructie – Benjamin Hall. Acest clopot provine din vechiul palat Westminster si a fost daruit diaconului de la Catedrala Sf. Paul (St. Paul’s Cathedral) de catre William al III-lea. Inainte de a se intoarce la Westminster pentru a isi ocupa locul in actuala casa, a fost reconditionat la Whitechapel in anul 1858. Prima transmisiune a BBC a fost deschisa de sunetul de la Big Ben in 1923 la 31 Decembrie. Inca exista un microfon in turn conectat la sediul British Broadcasting Corporation (BBC).

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1941, o bomba incendiara a distrus Camera Comunelor, parte din Sediul Parlamentului din Londra (Houses of Parliament), dar turnul cu ceas a ramas intact, iar Big Ben a continuat sa masoare orele si minutele. Sunetul sau a fost transmit prin radio poporului britanic si intregii lumi, ca un indemn la speranta pentru toti cei care l-au auzit.

Exista 11 camere in interiorul turnului unde membrii ai Parlamentului pot fi inchisi pentru incalcari ale reglemetarilor constitutionale. Acest lucru se intampla foarte rar, ultimul incident de acest fel fiind inregistrat in anul 1880. Turnul Big Ben nu este deschis spre vizitare publicului larg, insa pe exterior este oricum mult mai impresionant.


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate