Biserica Albastra Bratislava - prezentare si imagini

Biserica Sf. Elisabeta (slovacă: Kostol Alžbety svätej), cunoscută sub numele de Biserica Albastră (Modrý kostolík), este o biserică catolică maghiară secesionistă situată în partea de est a oraşului vechi din Bratislava, Slovacia.

Este consacrată Elisabetei a Ungariei, fiica lui Andrei al II -lea, care a crescut în Castelul Pressburg (Bratislava). Este numită "Biserica Albastră" din cauza culorii faţadei sale, mozaicurilor, faianţei italiene şi acoperişului albastru cu geamuri.

Biserica, cu o singură navă, a fost construită în perioada 1907-1908, la patru ani după ce Ödön Lechner propune construirea unei biserici în stilul Art Nouveau maghiar. Aşa-numitul stil secesionist maghiar domină în biserică. Lechner a trasat, de asemenea, planurile pentru o şcoală de gramatică şi o casa parohială vecine.

Parterul bisericii este oval. În prim plan este un turn de biserică cilindric avand o înăltime de 36.8 metri. La început, o cupolă a fost planificată, dar nu a fost niciodată construită, în schimb, a fost construită o boltă cilindrică, cu un acoperiş înclinat.

Intrările principale şi secundare sunt închise cu dublu-piloni romanici, care dau o impresie orientală. Piloni sunt de asemenea situaţi în apropiere de ferestre.

Faţada a fost la început pictată în culori pastelate deschise. Mai târziu, biserica va căpăta culoarea caracteristică albastru.

Un model al bisericii este în Mini-Europa de la Bruxelles, reprezentând Slovacia.


Sursa informatiei prezentate