Biserica cu ceas - prezentare si imagini

In pozitie centrala, pe strada Pacii din Tulcea se afla Biserica Sfantul Gheorghe (Biserica cu ceas), monument istoric inscris in listele de patrimoniu national.

Constructia este mareata, zidita in forma de corabie si care domina imprejurimile mai ale prin clopotnita si ceasul din turla, care prin sunetul ce-l degaja la ora fixa si jumatate de ora, precum si a clopotelor care sunt inconfudabile. Biserica "cu ceas" a fost construita in anul mantuirii 1857, pe vremea stapanirii otomane, motiv pentru care nu este prevazuta cu turle. Otomanii nu admiteau ca bisericile crestine sa depaseasca in inaltime moscheile lor.
Ctitorii bisericii sunt Dumitrache Bei Teodorof si Hagi Valici Stefanoff, care sunt inmormantati in curtea bisericii.

Biserica este construita in forma de "basilica romana", in interior are 12 coloane si 12 stalpi masivi care sustin boltile. In vremea stapanirii otomane Biserica "Sf. Gheorghe" era resedinta episcopala unde pastorea mitropolitul Grigorie, randuit de Patriarhia Ecumanica de la Constantinopol iar in curtea bisericii exista resedinta, care a fost demolata fortat in februarie 1989 de regimul totalitar, precum si o scoala in limba bulgara, cladire ce dainuie si astazi.

Pictura bisericeasca a fost realizata in ulei de marele pictor Pavlov. Catapeteasma bisericii este monument de arta iar multe icoane din cele 76 sunt din anul 1862, facand parte din patrimonial national. Se mai pastreaza in original bolta intreaga lunga de 22 metri.

Prima reparatie s-a facut in anul 1927 cand s-a si pictat biserica. Aceasta a fost spalata in 1952.

Reparatie capitala I s-a facut intre anii 1981-1983 si s-a restaurant picture intre anii 1987-1991 de catre preotul paroh Andone Dumitru ajutat de preotul postul II Mihalea Niculai. Biserica a fost resfintita de Inalt Prea Sfintitul Antim Nica al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos dupa terminarea reparatiilor in anul 1981 iar resfintirea picturii s-a facut de Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Lucian Florea al Tomisului in anul 1992, Octombrie 4.

Biserica este incalzita prin centrala proprie. Acum slujesc in biserica cucernicii preoti: Andone Dumitru - Paroh, Mihalea Neculai si Neculai Felix - Lucian - coslujitori

Casa parohiala a fost construita de credinciosi in anul 1927. Cartile de valoare stau in biblioteca bisericii si din pacate nu exista fotografii vechi.

Sursa informatiei prezentate