Biserica din Deal - Sighisoara - prezentare si imagini

Biserica din Deal este cu siguranţă cel mai valoros monument arhitectonic ecleziastic al Sighişoarei. Ea este unul dintre edificiile reprezentative ale stilului gotic din ţara noastră, ea fiind din punct de vedere al dimensiunilor a treia din România. Actuala biserică a fost ridicată pe locul unui amplasament romanic, existent aici înainte de 1200. Biserica a fost şi ea construită în mai multe etape până a se ajunge la forma pe care o putem vedea noi astăzi.
Acestea ar fi: 1200-1250 faza romanică, 1250-1300, faza gotică timpurie (acum se ridică turnul patrulater din extremitatea vestică), 1300-1345 prima fază a Bisericii Sfântul Nicolae, 1345-1429, a doua fază a Bisericii Sfântul Nicolae (apare bazilica cu cele trei nave), 1429-1483, faza actualei Biserici din Deal (biserica de tip hală în stil gotic). Prima sa menţionare sa face în anul 1345, când ea apare într-un document emis de cancelaria regelui maghiar Ludovic I, în acesta apărând sub numele de Biserica Sfântului Nicolae.
Pe lângă pictura murală, unul dintre cele mai interesante şi valoroase obiecte existente în biserică îl constituie frumosul tabernacol, amplasat pe latura de nord a corului. Valoare artistică deosebită au şi stranele, mai ales cele din cor, executate din lemn de tei şi decorate în relief cu forme vegetale şi cu întârşii care reprezintă, într-o formă stilizată, turnuri de cetate. Deosebit de interesantă este şi cripta, unicat în cadrul monumentelor religioase din Transilvania.

Sursa informatiei prezentate