Biserica Domneasca Ploiesti - prezentare si imagini

Biserica Domneasca este asezata in partea de rasarit a orasului Ploiesti, langa apa Dambului. Este ctitoria lui Matei Basarab - Domnul Tarii Romanesti, inaltata in urma victoriei din 1637 in lupta impotriva lui Vasile Lupu, Domnul Moldovei care vroia sa puna domn pe fiul sau Ioan. Lupta a avut loc la apa Teleajenului.

A fost ridicata pentru a rasplati orasul Ploiesti, de unde Mihai Viteazul isi recrutase atatia osteni. Biserica a fost ridicata, dupa traditie, in locul unui schit foarte vechi de maici, langa care domnitorul isi avusese probabil tabara inainte de a trece in Ardeal. In jurul acestei biserici au fost primele asezari ale orasului Ploiesti si tot aici un prim cimitir.

In clopotnita bisericii se gaseste un clopot cu inscriptia " acest clopot s-a facut de Samoil Ieromonahul la Biserica Domneasca din Ploiesti, hram "Sf.Apostoli Petru si Pavel" la 1794."

In interiorul bisericii se aflau in fara de Iconostas si Sfesnice Imparatesti, o Evanghelie imbracata in argint daruita de Gherasim eclisiarhul Sf.Mitropolii la 1804, o cruce de argint daruita la 1835 de familia Hagi Cristea, o iconita a Maicii Domnului daruita de banca Cojocaru si Gheorghe la 1816 si un disc daruit bisericii la 1825.

Se pastreaza un potir de argint pe care este incrustat anul 1639 si numele domnitorului Matei Basarab.

In ultimul deceniu, biserica a capatat o poarta de tip romanesc rural, care-i deschide mult aspectul.

Din monumentul original s-au pastrat zidurile groase de pe partile laterale si din spate care au mentinut astfel si planul initial simplu dreptunghiular cu o singura absida spre rasarit. Un asemenea plan este aproape la fel cu cel al Bisericii din comuna Gherghita, judetul Prahova, construit tot de Matei Basarab in 1641.

Acoperisul inalt cu sindrila, cu o curba gratioasa confera constructiei farmec si autenticitate. La fatada s-au executat doua picturi care avand aceleasi trasaturi cu pictura interioara sporesc pitorescul si culoarea celui mai vechi monument pe care il pastreaza municipiul Ploiesti.

Sursa informatiei prezentate