Biserica Memoriala Kaiser-Wilhelm - Berlin - prezentare si imagini

Biserica Memoriala Kaiser-Wilhelm este unul dintre cele mai de seama obiective turistice din Berlin. Turnul avariat este un simbol al puterii Berlinului de a se reface dupa razboi si o amintire constanta a distrugerilor provocate de acest razboi. Biserica este situata in Breitscheidplatz, centrul Berlinului de Vest. Este inca centrul comercial al Berlinului cu strada de shopping Ku’damm si Europa Center in apropiere.

Construita intre 1891 si 1895 de Kaiser Wilhelm al II-lea, biserica a fost un simbol al unitatii Prusiei si un semn de respect pentru bunicul sau Kaiser Wilhelm I. Structura neo-romanesca a fost proiectata de arhitectul german Franz Schwechten. Cladirea a fost ornamentata excesiv comparativ cu alte biserici protestante. A fost decorata cu un mozaic mare ce infatiseaza istoria Prusiei.

In noapte zilei de 18 noiembrie 1943 biserica a ars din temelii dupa ce a fost lovita de o bomba a aliatilor si doar un turn care a fost si el avariat a mai ramas in picioare. O opozitie puternica a berlinezilor a salvat structura de la demolare in anii 1950, cand a si devenit cunoscuta sub numele de "dintele cariat". In 1961 o noua biserica in forma octogonala, proiectata de Egon Eiermann a fost construita chiar langa turnul deja existent. Noua biserica este o structura din fier beton cu o fatada din sticla albastra. O clopotnita de sine statatoare in forma hexagonala a fost construita pe locul naosului fostei biserici. O a treia cladire mai mica cu forma rectangulara este si ea parte din noul complex.

In turnul avariat ce a ramas in picioare in urma bombardamentelor se gaseste o sala memoriala. Aici sunt exponate ce stau marturie pentru istoria bisericii si alte obiecte din biserica dar si fotografii dinainte si de dupa bombardament. O parte din mozaicuri si basoreliefurile ce au supravietuit bombardamentelor sunt si ele expuse aici.

Adresa:
Breitscheidplatz, 10789 Berlin (Charlottenburg)

Transport:
U Kurfürstendamm, U+S Zoologischer Garten
Autobuze: M19, M29, M46, X9, X10, X34, 100, 109, 110, 145, 200, 204, 245

Orar:
zilnic: 9.00 am - 7.00 pm

Pret:
Gratuit
Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate