Biserica Sfanta Margareta - Medias - prezentare si imagini

Cercetari arheologice recente au aratat ca pe locul actualei biserici a existat un cimitir databil din sec. XII si ulterior alte trei constructii sacrale din piatra. Prima, a fost o bazilica cisterciana, din secolul XIII.

Prima mentiune documentara a bisericii dateaza din 1414. Noua biserica a fost trecuta in 1545 din proprietatea calugarilor benedictini, in cea a comunitatii evanghelice lutherane. Timp de peste 5 secole, biserica devine centrul in jurul careia graviteaza viata spirituala a comunitatii sasesti.

Colateralul nordic este cea veche parte a bisericii, apartinand goticului matur. In a doua etapa au fost construite sacristia, corul si absida corului.
Impresioneaza altarul triptic de la sfarsitul secolului XV, amplasat in absida corului, pictat sub influenta scolii de pictura austriaca.
Cele 8 pietre de mormant sculptate, amplasate in spatele altarului, imbogatesc patrimoniul bisericii. Prima lespede e a prim-preotului si poetului umanist Chirstian Schescheaus.
A treia etapa de constructie este cea a navei centrale si a colateralului nordic.
A patra etapa a constat in prelungirea bisericii, incluzand si turnul.

Orga bisericii, decorata in stil baroc, are o acustica perfecta, cu 24 registrii sonori si peste 1300 fluiere.

Biserica a fost inzestrata cu numeroase obiecte de arta de factura religioasa. Cel mai vechi obiect este cristelnita (cel mai vechi obiect de cult din Transilvania), realizata din bronz masiv. Este impodobita cu 18 reprezentari figurative dispuse in braie, dar si o inscriptie in relief cu minuscule gotice.
Turnul bisericii are o inaltime de 68.5 m si o deviatie de la verticala de 2.28 m.

Pe turn s-au succedat trei statui: statuia din lemn a lui Turre Pitz (Petrica din Turn), care in prezent se afla la Muzeul Municipal; statuia lui Roland, din lemn de stejar, care a fost asezata in memoria unui lucator care a cazut de pe acoperis, in timpul reparatiilor. Apoi, in anul 1984, Roland a fost inclocuit cu o replica a lui Pitz.

Pe langa ansamblul valoros de picturi murale gotice si turnul cu ceas ce indica fazele lunii, Biserica fortificata Sfanta Margareta este o constructie incarcata de istorie: aici fiind inchis domnitorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes, in anul 1476, in urma unui conflict cu regele Ungariei, Matei Corvin si tot aici principele transilvanean Stefan Báthory a fost ales in functia de rege al Poloniei.

Sursa informatiei prezentate