Biserica Sfanta Maria - Varsovia - prezentare si imagini

Biserica Incercarilor Sfintei Fecioare Maria (poloneza: Kościół Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny), cunoscuta de altfel sub numele de Biserica Sf. Maria (Kościół Mariacki) este una dintre cele mai vechi cladiri si unul dintre putinele exemple ramase ale arhitecturii gotice din oras. Este situata in Varsovia pe strada Ulica Przyrynek 2.

Biserica Sf. Maria a fost construita pe locul unui lacas de cult pagan. Piatra de temelie a bisericii a fost pusa de Janusz I cel Batran, Duce de Masovia si sotia sa, Danutė de Lituania, in 1410. Biserica a fost sfintita in 1411.

A fost modificata, demolata si reconstruita de mai multe ori. Initial a avut un naos, a fost facuta din caramizi, a avut un plafon si un presbiteriu arcuite, iar inainte de sfarsitul secolului 15 a fost transformata intr-o bazilica cu trei naosuri.

Caracteristica cea mai izbitoare a bisericii este turnul, construit in 1518. Poate fi recunoscut de la o distanta mare si apare in cele mai vechi imagini legate de Varsovia.

In timpul celui de al doilea razboi mondial, biserica a fost in mod deliberat daramata de catre germani. Acesta a fost reconstruita in 1947-1966 urmand proiectul initial de catre Beata Trylińska.

In spatele bisericii este parc mic avand un set de trepte care conduc catre malurile raului Vistula. In perimetrul parcului se tin spectacole de teatru in aer liber si concerte organizate la nivel local.

Sursa informatiei prezentate