Biserica Tip "Rotonda" - Geoagiu Bai - prezentare si imagini
Biserica este alcatuita dintr-o nava circulara cu diametrul interior de 5,5 m, continuata spre rasarit cu o absida semicirculara lunga de 2 m si care are o deschidere inspre nava de 3 m. Lungimea constructiei pe axa E - V este de 7 m in interior si de 9 m in exterior. Materialul de constructie folosit la ridicarea rotondei a fost caramida romana in asociatie cu o cantitate mai redusa de piatra de rau, prezenta mai mult in partile superioare ale elevatiilor. Intrarea in rotonda se face prin partea de SV, printr-un portal introdus in zidarie intr-o faza mai tarzie. Deasupra, doua randuri de caramida medievala iesite putin in afara in raport cu paramentul, formeaza un arc usor frant. Un alt arc, de forma semicirculara, realizat din caramida romana si aflat mai sus decat arcul portalului actual, trebuie sa fi fost cel initial. Rotonda este prevazuta cu un numar de sase ferestre, in afara de fereastra vestica care este rotunda, toate celelalte sunt dreptunghiulare cu inchideri semicirculare la partea superioara. Aceste ferestre apartin prin forma si stil epocii romanicesi i sunt amplasate in partea superioara a elevatiilor.
In literatura de specialitate exista putine referiri la acest unic monument de cult din Ardeal. Edificiul este singura rotonda din tara care se mai afla in picioare si poate fi vazuta. In jurul bisericii exista un cimitir, in care primele inmormantari au inceput sa se faca in secolul al XI-lea, in vremea regelui Ladislau I (1077 - 1095), iar ultimele in cursul secolului al XVIII-lea. Cercetarea cimitirului a fost si este posibila, astazi, doar in perimetrul actual al curtii casei parohiale reformate, pe terenul delimitat strict de imprejmuirea acesteia. In cele opt campanii de sapaturi, intre anii 1993 - 2000, au fost descoperite si cercetate un numar de 157 morminte, depistate intr-un numar de 17 santuri arheologice (Supr. I, S. 1 - S. 16).
La mormintele din cimitirul aflat in jurul rotondei deosebim doua orizonturi de inmormantare: unul mai vechi, de epoca arpadiana - datat cu monede din vremea regilor Ungariei Ladislau I (1077 - 1095) si Coloman (1095 - 1114) -; altul mai nou, cu inmormantarile incepand probabil din secolul al XIII-lea si continuate in secolele urmatoare.
In privinta cronologiei inceputurilor rotondei, ne mentinem in continuare parerea ca aceasta a fost ridicata, cel mai devreme, probabil pe la sfarsitul secolului XI, inceputul secolului al XII-lea
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.