Casa Anne Frank - prezentare si imagini

Povestea Annei a devenit celebra in toata lumea prin intermediul jurnalului ei, gasit intre ruinele casei si publicat de singurul supravietuitor din familie, tatal Otto Frank. In 1957 proprietarul casei a donat imobilul Fundatiei Anne Frank care l-a amenajat intr-un muzeu dedicat persecutiei evreilor in cel de al doilea razboi mondial.

Casa memoriala Anne Frank nu este cu nimic diferita de celelalte case din partea veche a orasului: o cladire cu mai multe etaje legate prin scari abrupte si inguste construita in 1653 de un comerciant olandez. In 1940, familia Frank (emigrand din Frankfurt) a cumparat casa si si-a deschis o afacere cu mirodenii.

Partea centrala a muzeului este reprezentata de anexa secreta din spatele casei, acolo unde s-au ascuns membrii familiei Frank pentru a nu fi deportati. Acest spatiu destul de obscur si stramt, era locul unde Anne si familia sa trebuiau sa stea in liniste deplina pe timpul zilei, petrecandu-si timpul citind Dickens sau lipind fotografii cu starurile hollywoodiene pe pereti. Primul etaj al muzeului contine probe, marturii si documente despre noile forme de discriminare sociala si antisemitism.

Anne Frank a fost una din victimele de origine evreiasca, persecutate de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dupa ce Germania nazista a invadat Olanda in anul 1940, persecutiile indreptate impotriva evreilor au fost tot mai grave. Familia Annei Frank a incercat sa scape ascunzandu-se. In iulie 1942, Otto Frank, Edith Frank si fiicele lor Margot si Anne s-au ascuns in cladirea din Prinsengracht. Mai tarziu li s-a alaturat si familia Daan.

Cladirea este compusa din doua parti: partea din fata si o anexa in spate. Afacerea de familie a lui Otto Frank era locata in fata casei. Etajele superioare ale anexei din spate au devenit ascunzis pentru evreii cautati de nazisti. Dupa aproape doi ani, grupul a fost tradat si au fost deportati. Anne si Margot au murit de tifos in 1945, la numai cateva saptamani inainte ca lagarul in care erau concentrate sa fie eliberat de aliati. Otto Frank, singurul membru al grupului care a supravietuit, s-a intors in aceasta casa dupa razboi.

In timpul cat au stat ascunsi, Anne Frank a tinut un jurnal. In acest jurnal ea a descris viata de zi cu zi din anexa din spate, izolarea in care au trait si teama de a fi descoperiti. Jurnalul lui Anne a supravietuit razboiului fiind gasit de cineva care atunci cand a aflat ca Anne nu se mai intoarce l-a inapoiat lui Otto Frank. Prima editie in olandeza a jurnalului lui Anne Frank a fost publicata in 1947. De atunci jurnalul a fost publicat in mai mult de 55 de limbi straine.

Orar:
Zilnic: de la 09:00 la 19:00
Din 29 Martie pana in 1 Septembrie: 9 AM pana la 9 PM
Pe 4 mai: 09:00 - 19:00
Pe 31 decembrie: 09:00 - 17:00
Pe 1 inanuarie si 25 Decembrie: 12:00 - 19:00 PM
Ultima intrare: 30 minutes inainte de inchidere.

Din cauza scarilor foarte abrupte, muzeul nu este accesibil oamenilor cu disabilitati.

Adresa:
Prinsengracht 263, Amsterdam

Autobuz:
21, 170, 171 sau 172 la statia Westermarkt.

Preturi:
Peste 18 ani: € 8,50
10-17 ani: € 4,00
0-9 ani: gratuit






Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate