Casa Memoriala George Bacovia - Bacau - prezentare si imagini

Casa memoriala George Bacovia este punctul de inceput al oricarui itinerar cultural bacauan. in imediata vecinatate a monumentalei statui a lui Stefan cel Mare, pe fosta strada a Liceului, actualmente strada George Bacovia, la nr. 13, batrana casa isi imbraca ferestrele in reflexele calde ale trandafirilor.

Poet simbolist, redescoperit de exegeti in multiple ipostaze stilistice, de bibliografi ca pretios subiect de studiu, ca si de simplii iubitori de poezie,
Gheorghe Vasiliu - George Bacovia -, desi disparut dintre noi de aproape o jumatate de secol, face parte din viata noastra. Volumele sale de versuri, ce au cunoscut multiple editii, au fost traduse in numeroase limbi. A desfasurat si o intensa activitate de promotor al culturii, fiind unul dintre intemeietorii revistei Ateneu. Drept recunoastere a valorii creatiei sale, Liceul in care a studiat, Teatrul din Bacau, Universitatea George Bacovia, Scoala generala nr. 27 Bacau si Biblioteca din Buhusi au primit numele sau si, incepand din anul 1971, se desfasoara la Bacau Festivalul George Bacovia, manifestare ce atrage in urbea noastra personalitati marcante ale culturii romane.

In aceasta cladire, ce dateaza din ultimul deceniu al secolului XIX, sunt pastrate numeroase obiecte de uz personal si piese de mobilier ce au apartinut poetului. In toate cele cinci incaperi destinate vizitarii sunt expuse marturii reprezentative, manuscrise originale, documente si piese de patrimoniu. In salonul casei, impresioneaza simplitatea si bunul gust al mobilierului. Aici se afla pianul, vioara si portretele parintilor - Zoe si Dimitrie Vasiliu - atat de dragi poetului.

Casa memoriala detine un documentar pe caseta video in care e surprins poetul in timpul vietii si o inregistrare pe caseta audio cu vocea poetului recitand din versurile sale. In gradina casei memoriale, sculpturi ambientale apartinand artistilor contemporani invita la meditatie si reflectie.

Sursa informatiei prezentate