Casa memoriala Nicu Enea - Bacau - prezentare si imagini

Cladirea in care se afla expozitia memoriala Nicu Enea a fost construita in anul 1926, proprietar fiind Gheorghe Palosanu, tatal Elvirei Enea. In aceasta casa sotii Elvira si Nicu Enea au trait in perioada 1929 - 1960, informatie inscriptionata si pe placuta de pe fatada casei, care o atesta ca obiectiv de patrimoniu.

In noiembrie 1968 Elvira Enea face o oferta de donatie care cuprinde imobilul, terenul aferent, 130 de lucrari de pictura, 210 de lucrari de grafica, mobilier si obiecte care au apartinut pictorului Nicu Enea, donatie acceptata de Comitetul Judetean de Cultura in luna mai 1969. Dupa amenajarea casei, in luna decembrie 1970 aceasta se deschide pentru public, Elvira Enea indeplinind functia de custode.

Colectia 'Nicu Enea" este alcatuita din lucrarile si obiectele donate. Din totalul lucrarilor care alcatuieste colectia , 54 de lucrari de pictura sunt expuse in cele trei sali ale casei la care se adauga mobilierul, obiectele personale ale pictorului si cateva lucrari de sculptura mica realizate de Nicolae Enea.

Expozitia permanenta ofera vizitatorului posibilitatea cunoasterii operei lui Nicu Enea (1897-1960) a carui afirmare se suprapune temporal si spiritual uneia dintre cele mai fertile si tulburatoare perioade din istoria artei romanesti, perioada interbelica.

Sursa informatiei prezentate