Casa memoriala Stan Ioan Patras - prezentare si imagini

Casa memoriala a lui Stan Ioan Patras este o cladire situata la aproximativ 200 m de Cimitirul Vesel din Sapanta, pe o straduta laterala.

Este formata dintr-o casa cu doua camere si curte in care este atelierul de sculptura si pictuae al mesterului dar si cruci realizate de acesta.

In incinta muzeului puteti admira costume populare specifice zonei Sapanta, obiecte de artizanat (cergi, covoare, oale de lut, icoane, tabouri pe lemn realizate de Ioan Stan Patras) precum si poze ale familiei acestuia.

Urmasul sau, Dumitru Pop, a ales sa locuiasca in casa maestrului sau, el fiind cel care o intretine atat ca atelier cat si ca muzeu.

Stan Ioan Patras s-a nascut in anul 1908, in comuna Sapanta din judetul Maramures, intr-o familie obisnuita cu prelucrarea artistica a lemnului. Patras a fost atras inca din tinerete de sculptura in lemn, de pictura si de poezie, faurite dupa canoanele creatiei populare. A inceput sa sculpteze cruci din stejar de la varsta de 14 ani.

In anul 1935, Stan Ioan Patras, pe atunci un anonim sculptor in lemn, a inceput sa aseze pe cruci si niste inscrisuri sub forma unor scurte poeme scrise la persoana intai: epitafuri ironice, naive, de multe ori cu greseli gramaticale si foarte apropiate de graiul arhaic. La inceput, sculpta in jur de 10 cruci pe an, materialul folosit fiind lemnul de stejar.

In anul 1936, el si-a perfectionat stilul; crucile au devenit mai inguste si au aparut figurile sculptate in relief, in culori vii, obtinute din pigmenti naturali.

Stan Ioan Patras a fost un mester popular complex, realizand o serie de obiecte lucrate artistic: cuiere, coltare, scaune, dulapuri, blidare, lingurare si lucrari monumentale, cum ar fi troite si porti. El si-a impodobit si propria casa cu sculpturi in lemn, viu colorate. A incetat din viata in anul 1977.

Sursa informatiei prezentate