Cascada Duruitoarea - prezentare si imagini

Cascada Duruitoarea este situata in Masivul Ceahlau, la o altitudine 1.270 m si este formata pe Paraul Rupturii care izvoraste din golul alpin si se varsa in Valea Schitului si apoi in Lacul Bicaz.
Cascada Duruitoarea are o cadere impresionanta de apa de 25-30 m inaltime.

Datorita debitului de apa asigurat de Paraul Rupturii impreuna cu afluentii lui si datorita caderii apei de la o inaltime de aproximativ 100m, vuietul asurzitor produs de cascada se aude de la mare departare si poate de aici provine numele de Cascada Duruitoarea. Zgomotul este cel mai puternic pe vreme ploiasa, cand debitul paraului Rupturii este crescut.

La baza cascadei se afla o scara de lemn pe care se poate urca aproximativ 30m pana pe o platforma care fragmenteaza cascada in doua coloane diferite de apa.
In primul prag al cascadei apele paraului au sapat prin eroziune marmite fluviale, iar a doua portiune rasfira apa ca un evantai peste stinca, de la o inaltime de 5 m.

Este una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Parcul National Ceahlau si este accesibila pe traseul cu cruce rosie care coboara de la cabana Dochia spre statiunea Durau, traseu cu o lungime de 7,5 km, diferenta de nivel de 950m, durata de parcurgere de 4h 30min – 5h si grad mediu de dificultate.
Pentru pasionatii de alpinism si nu numai, Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai frumoase.

Sursa informatiei prezentate