Castelo de Sao Jorge (Castelul Sfantul George) - prezentare si imagini

Castelul a servit drept resedinta regala a maurilor pana cand primul rege al Portugaliei, Afonso Henriques l-a cucerit in anul 1147 cu ajutorul unor luptatori din nordul continentului ce se aflau in drum spre pamantul sfant pentru a participa la cruciade. De aceea a fost dedicat Sfantului George, sfantul patron al Angliei; astfel s-a comemorat si pactul englezo-portughez din anul 1371. Castelul a devenit resedinta regala pana cand alta a fost construita in Piata Comercio de astazi. Aceasta din urma resedinta regala a fost distrusa de Marele Cutremur care a distrus aproape in totalitate Lisabona.

In zilele noastre, Castelul Sao Jorge este o oaza de liniste si pace, dar chiar la intrare se gaseste o statuie a Regelui Afonso Henriques si cateva tunuri care amintesc de scopul initial al castelului. Din Palatul Alcacovas, unde regii medievali traiau, nu a mai ramas decat o cladire de piatra care gazduieste astazi un restaurant si o expozitie despre istoria Lisabonei numita Olissiponia. Spectacolul multimedia al acestei expozitii se desfasoara in trei camere subterane. In una dintre aceste camere, Vasco da Gama a fost primit de Regele Manuel. Expozitia include o simulare a cutremurului devastator din 1755 in care este exemplificata daramarea bisericii Carmo si valul tsunami care a lovit portul Lisabona.

Mare parte a castelului a fost distrusa de-a lungul anilor, in special la cutremur, dar inca se pot vedea o multime de ziduri de aparare si 18 turnuri. Turistii se pot urca in turnuri si se pot plimba pe zidurile de aparare pentru a putea admira cele mai frumoase privelisti din Lisabona. Castelul este si un loc perfect pentru relaxare, gradinile sale fiind pline de pauni, gaste si rate care creeaza o atmosfera linistitoare. In turnul lui Ulise exista "Camara Escura" un periscop care proiecteaza obiective si atractii de prin oras.

Adresa: Alfama - poate fi vazut din aproape orice punct din oras.

Transport: urcati de la Alfama sau cu autobuzul 37.

Orar: 9 am-9 pm (marite - octombrie), 9 am - 6 pm (noiembrie - februarie)


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate