Castelul Devin - Bratislava - prezentare si imagini

Devín, inițial un sat separat, situat la confluența râurilor Morava și Dunăre, este în prezent un cartier al Bratislavei, capitala Slovaciei.

Este un important sit arheologic, faimos pentru ruinele Castelului Devín. Se află aproape de Poarta Devín, care a fost văzută ca poarta occidentală de acces spre Regatul Ungariei.

Datorită poziționării sale strategice, Castelul Devín a fost un castel important, la frontiera dintre Moravia Mare și statul ungar timpuriu. A fost distrus de trupele lui Napoleon în 1809, și este un simbol important al istoriei slovace și slave în general.

Poarta de sud a castelului este protejată de o pereche de bastioane construite în sec. XV pe un sistem de fortificaţii mai vechi numit Marele Moravian.
Azi se intră în castel prin Poarta Moraviană vestică. În spatele porţii, pe partea dreaptă a cărării se află un monument arheologic din perioda romană. Rămăşiţele clădirii de piatră din sec.4 indică un mormânt clasic.

Cărarea se desparte în două, partea stângă ducând la locul unde s-a aflat Biserica Marea Moraviană din sec. IX. Partea principală a cărării duce la ruinele părţilor de mijloc şi superioare ale castelului medieval.

În prima jumătate a sec.XV a fost construit palatul Gotic Garay, cu 2 nivele iar palatul Renascentist şi fortificaţiile au fost adăugate în sec. XVI.
Câteva spaţii ale palatului sunt folosite azi pentru expoziţiile organizate de muzeu.

În curtea de mijloc a castelului se află o fântână adâncă de 55 m. Lângă ea se află o terasă cu vedere spre un amfiteatru abandonat, spre Dunăre şi spre munţii Braunsburg din Austria.

Într-un peisaj frumos, deasupra confluenţei Dunării cu Morava, se ridică un turn elegant cu parapete numit Turnul Virgin. Un pod peste un şanţ cu apă şi scări duc spre vârful platformei cu vestigii ale unui turn de pază din sec. XIII, reconstruit în sec .XV, cu o vedere panoramică asupra împrejurimilor.

În timpul sezonului turistic se organizează spectacole de scrimă veche. Vizitatorii pot arunca cu suliţa sau securea sau pot trage cu arcul.

Sursa informatiei prezentate