Castelul din Riga - prezentare si imagini

O atractie deosebita o constituie Castelul ( construit in sec XIII ). Castelul din Riga a fost construit in 1330, ca resedinta oficiala a Ordinului Livonia. Este foarte original, imbracat in culoarea galbena, fiind reconstruit de mai multe ori de-a lungul istoriei sale.

In prezent serveste ca resedinta oficiala a presedintelui Letoniei. In interiorul sau se poate vizita, de asemenea, Muzeul leton de Arta straina si Muzeul de literatura si Istoria Artei. A fost asezat strategic de-a lungul raului Daugava, cu scopul de a se supraveghea toate navele care intrau in oras.

Castelul Riga, cea mai impunatoare clădire de-a lungul râului Daugava din oraş, flancat de propria capelă şi de capela catedralei Sf. Jekaba, sediul prezidenţial şi totodată locul în care au loc discursurile oficiale, de la un cochet balcon din turnul steagurilor. Castelul din Riga este reședința Președintelui Letoniei, Vaira Vīķe-Freiberga.

Dupa ce orasul a intrat sub stapanirea Rusiei in secolul al 18-lea, administrarea castelului adaposteste curtea de justitie Riga si a servit ca resedinta a guvernatorilor generali. In 1922, castelul a devenit resedinta a presedintelui Letoniei. Dupa ocupatia sovietica, castelul a gazduit Consiliului Comisarilor Poporului al SSR Latvia intre 1940-1941. In 1941, organizatia Young Pioneer a Uniunii Sovietice s-a mutat in partea de nord a castelului, care a devenit cunoscut sub numele de Castelul Pioneer. Mai multe muzee sunt adapostite in partea de sud a castelului. Dupa independenta Letoniei a fost restaurata partea de nord a castelului si a devenit din nou resedinta presedintelui Letoniei.

Castelul Riga (Rigas Pils) gazduieste Muzeul de Istorie al Letoniei si Muzeul de Arta Straina.

Sursa informatiei prezentate