Castelul Potidea - prezentare si imagini

Ceea ce se păstrează din Castelul Potidea este un zid cu lungimea de 1.200 m, ale cărui capete se prelungesc în Golful Toroneos şi Golful Thermaic, oprindu-se în dreptul turnurilor ivite din mare.

În acest fel, în momentul în care porţile castelului se închideau, accesul spre peninsulă era oprit. Numele fostei colonii corintice - Potidea, care a luat parte la bătălia de la Plataea (479 Î.C.), este menţionat pe un piedestal din aramă, închinat Zeilor de către câştigători.

Cucerit de atenieni în anul 431 Î.C. şi distrus apoi în 357 Î.C. de regele Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare, oraşul a fost refăcut din temelii în 316 Î.C. de regele Cassandru, căruia i se datorează şi construirea canalului cu rol de protecţie pentru întreaga peninsulă. Distrus de huni în anul 540 D.C., oraşul a fost refăcut şi întărit cu un zid de apărare, amplasat de o parte şi de alta a canalului, de către împăratul bizantin Justinian. Zidul, consolidat pe timpul ocupaţiei veneţiene, a fost restaurat patru secole mai târziu şi folosit în 1821 ca baricade pe parcursul luptelor, care au precedat câştigarea independenţei Greciei de sub dominaţia otomană.

Sursa informatiei prezentate