Castelul Regal din Varsovia - prezentare si imagini

Castelul Regal din Varsovia (poloneza: Zámek Królewski w Warszawie), care astazi serveste ca muzeu si este subordonat Ministerului Culturii si Patrimoniului National, a fost resedinta oficiala a monarhilor polonezi.

Acesta este situat in Piata Castelului, la intrarea in Orasul Vechi al Varsoviei. Birourile personale ale regelui si birourile administrative ale Curtii Domnesti din Polonia au fost amplasate acolo din secolul 16 pana la Divizarile Poloniei. In lunga sa istorie Castelul regal a fost, in mod repetat, devastat si jefuit de armatele suedeze, germane si rusesti.

Constitutia din 3 mai 1791, Prima Constitutie nationala codificata moderna a Europei precum si a doua constitutie nationala din lume, a fost schitata aici de Camera Inferioara a Parlamentului Polonez.

In secolul 19, dupa innabusirea Revoltei din noiembrie, acesta a fost folosit ca un centru administrativ de catre tarul Rusiei.

Intre 1926 si al doilea razboi mondial, palatul a fost sediul presedintelui polonez, Ignacy Mościcki. In urma devastarii acestuia de catre nazisti, in timpul Rascoalei din Varsovia, Castelul a fost reconstruit.

In 1980, Castelul Regal, impreuna cu Orasul Vechi a fost inregistrat in Patrimoniului Mondial UNESCO.

Astazi este un monument istoric si national, si este listat ca un muzeu national.

In prezent, Castelul are o fatada impunatoare, construita din caramida, avand 90 m lungime si vedere in Piata Castelului. La fiecare capat al fatadei se afla un turn patrat, cu o turla cu bulb. Turnul lui Sigismund este situat in centrul fatadei principale, flancat pe ambele parti de catre castel. Potrivit unor teorii acest turn imens (60 m altitudine) este inspirat de turnul din Smolensk, Rusia.

Interiorul este format din camere diferite, toate restaurate cu grija si continand cat mai multe exponate originale pe cat a fost posibil sa se recupereze dupa distrugerea din al doilea razboi mondial.

- Camerele Jagiellonian – gazduiesc un numar de portrete din dinastia Jagiellon, dinastie regala originara din Lituania (secolele 14 si 16).
- Camerele Parlamentului - incepand cu secolul al 16-lea, democratia poloneza s-a format aici.
- Apartmentele Regale - In aceste apartamente a trait, regele Stanisław August Poniatowski (17.01. 1732- 12.02.1798, ultimul rege si Mare Duce al Comunitatii polono-lituaniene).
- Colectia Lanckoroński - consta in 37 de picturi donate de catre Contesa Karolina Lanckorońska care includ, printre altele, doua tablouri originale de Rembrandt - Tatal mireasei evreice si Mireasa Evreica.

Sursa informatiei prezentate