Castrul Roman (Hunedoara) - prezentare si imagini

Situl arheologic este situat intre localitatile Cigmau si Geoagiu, pe malul drept al raului Mures, la aproximativ 8 km de Complexul termal Germisara. Arheologii spun ca „asezarea” Germisara era formata in antichitate de complexul termal, asezarea civila si castrul militar.

Descoperit in secolul al 19-lea datorita materialelor arheologice gasite pe platou, castrul – situate intre localitatile Bobalna si Geoagiu, pe malul drept al raului Mures, la punctual Dealul Uriesilor si avand lungimea de 320 metri si latimea de 170 metri. - este cercetat sistematic din anul 2000.

Cladirea principala a unui castru roman era „Principia“, adica cea care adapostea comandamentul unitatii. Avea 4-5 incaperi care adaposteau dormitoare, o baie si probabil un loc de lucru. Cladirea nu are bucatarie fiindca in castrum se manca la un fel de popota. Arheologii au identificat incaperi incalzite pe sistemul „hypocaust“: focul se facea intr-un singur loc iar aerul cald circula prin niste conducte din pardoseala. In baia personala a comandantului s-a descoperit un bazin de 2,35 x 4,15, construit din caramida, tencuit si captusit cu mortar impermeabil.

Arheologii au mai identificat pana acum trei „horea“, adica depozite de cereale, „praetoria, casa comandantului, si o cladire mult mai mare care pare a fi bucataria unitatii, dupa depozitul mare de ceramica si arsurile descoperite.

Soldatii dormeau in baraci de lemn, recunoscute de arheologi dupa nuanta diferita a pamantul acolo unde lemnul a putrezit.

Fiecare castru era strabatut de 2 drumuri principale: unul de la nord la sud si celalalt de la est la vest. Pe langa fiecare cladire exista alee de circulatie. Drumurile sunt realizate din pietris amestecat cu nisip si in unele locuri arheologii au descoperit ca adancimea drumului are si 70 de cm, lucru care justifica pastrarea intacta a aleilor pana acum. Drumurile erau prevazute cu rigole care colectau apele pluviale de pe acoperis si drum.

Desi este sigur ca a existat, alimentarea cu apa a castrului nu a fost inca descoperita.

Existenta la Germisara a denarului de argint datat 32-31 I. Ch. si a fragmentelor de ceramica dacica descoperite la baza zidurilor din castru au dus arheologii la concluzia ca fortificatia romana este ridicata peste o mai veche locuire dacica.

Sursa informatiei prezentate