Catedrala Adormirea Maicii Domnului - prezentare si imagini

Catedrala Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare și mai cunoscută catedrală ortodoxă bulgară de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, situată în orașul-port Varna, și a doua cea mai mare din Bulgaria (după catedrala Alexandr Nevski din Sofia). A fost deschisă oficial pe 30 august 1886 și este reședința episcopiei de Varna și Preslav și unul dintre simbolurile orașului Varna.
Situat în centrul orașului Varna, astăzi Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" este una dintre cele mai faimoase clădiri din oraș. Templu de rugăciune pentru localnici și în același timp obiectiv turistic în traseele turiștilor, catedrala a devenit un simbol al orașului Varna.
Prima contribuție la construirea bisericii a fost o donație de 1000 de leva făcută de către prințul Alexander Battenberg. Tot el a fost acela care a pus piatra de temelie a catedralei, construcția începând în data de 22 august 1880. Planurile catedralei au fost realizate de către arhitectul Mass din Odessa, clădirea fiind finalizată în 1886
În anul 1901, ca ajutor din partea țarului rus Nicolae al II-lea din Rusia au fost aduse 42 icoane mici și 3 icoane mari de Nicolae Bogoshkiy. În anii 1941-1943, a fost finalizată clopotnița (înălțime - 38 de metri). Pictura catedralei a început in anul 1949, sub conducerea profesorului N. Rostovtzev, care a donat frescele din pronaos. Candelabrele montate atunci sunt opera lui cioplitorului în lemb P. Kushlev.
Din punct de vedere arhitectural, catedrala este construita in stil bizantin cu trei nave, trei domuri, doua abside, turn cu clopotnita si trei altare: in centrul altarul Adormirii Maicii Domnului, cel din sud al Sfantului Nicolae din Mira si cel din nord Sfantul Aleksander Nevski.

Sursa informatiei prezentate