Catedrala din Toledo - prezentare si imagini

Aflata in orasul spaniol cu acelasi nume, catedrala din Toledo este una dintre cele mai mari catedrale crestine din lume, considerata a fi una dintre cele mai marete structuri gotice de acest gen din intreaga Europa. Din punct de vedere al fidelitatii fata de stilul gotic, aceasta nu este intrecuta decat de doua alte catedrale – Catedrala din Sevilia si Catedrala din Milan.

Catedrala a fost construita pe locul fostei Marii Moschei din Toledo, care a inlocuit o biserica vizigota. Indelungatul proces de constructie (din 1226 pana in 1493) se reflecta in varietatea de stiluri in care a fost abordata. De-a lungul anilor, aici au avut loc o serie de evenimente marcante, printre care si proclamarea Ioanei celei Nebune si a sotului ei, Filip cel Frumos, drept mostenitori ai tronului Spaniei.

Exteriorul catedralei este cel mai bine apreciat din afara orasului sau dintr-un punct mai inalt, situat in vecinatate, precum Parador Nacional de Turismo. Din apropiere, este foarte dificil sa apreciezi marimea si maretia catedralei, dar frumusetea sa este mai mult decat evidenta. Turnul de nord are 90 de m inaltime si a fost construit intre 1380 si 1440. Inauntrul sau se afla faimosul clopot denumit Campana Gorda, topit in 1753, in greutate de 17 tone. Turnul de sud a fost lasat neterminat si adaposteste in prezent un dom baroc.

Fatada catedralei dateaza din sec. al XV-lea, avand trei portaluri gotice sculptate intre 1418 si 1450. Portalul central, Poarta Iertarii (la Puerta del Perdon), are un relief sculptat de Juan Aleman reprezentand-o pe Fecioara Maria inmanand un vestmant Sf. Ildefonso, patronul orasului Toledo.

Acoperisul catedralei, care, in zona navei centrale atinge inaltimea de 44.5 metri, este sustinut de o serie de 88 de coloane. Catedrala este luminata printr-o serie de mai bine de 750 de ferestre cu vitralii.

Sursa informatiei prezentate