Catedrala Grossmunster - prezentare si imagini

Potrivit legendei ce circula printre localnici, Catedrala Grossmunster a fost intemeiata de catre Charlemagne pe locul si in momentul in care calul sau a ingenunchiat la pamant. In acel loc s-au descoperit mormintele a trei martiri crestini din primele secole ale crestinismului. Doi dintre martirii gasiti ingropati in acest loc sunt Felix si Regula. Legenda spune ca, dupa ce au fost decapitati, cei doi au alergat pe dealuri tinandu-si capetele in maini, pana ce s-au prabusit in locul unde a fost ulterior ridicata aceasta biserica (in secolul al XI-lea).

Piatra de temelie pentru Catedrala Grossmunster a fost asezata in anul 1090, cea mai mare parte din catedrala fiind terminata pana in anul 1230. Biserica a fost inchinata Sfintilor Felix, Regula si Exuperantius, sfinti care au devenit si protectori ai orasului Zurich. Din secolul al XIII-lea, imaginea cu cei trei sfinti purtandu-si singuri capetele a inceput sa fie folosita in sigiliile oficialitatilor orasului si pe monezi. Acestia apar si astazi pe emblema orasului Zurich.

In urma incendiului din anul 1763, spirele si acoperisul Catedralei Grossmunster au fost distruse. Acestea au fost reconstruite sub forma de clopotnite gotice, turnuri de supraveghere si cupole octogonale. Acestea pot fi vazute inca si astazi. Incendiul a dus si la decorarea interiorului cu obiecte de arta baroca. In pofida tuturor lucrarilor ce au avut loc in Catedrala Grossmunster, aceasta nu si-a redobandit inca stralucirea romanica de odinioara.

Sursa informatiei prezentate