Catedrala Notre-Dame din Reims - prezentare si imagini

Intr-un fel echivalentul Westminster Abbey din Anglia, Catedrala din Reims a fost biserica in care numerosi monarhi francezi au fost incoronati.

Aceasta a inlocuit o biserica mai veche, care a pierit in urma unui incendiu din anul 1211, urmata mai apoi de basilica in care Clovis a fost botezat de catre Sfantul Remi, episcopul de Reims in anul 496.

Catedrala din Reims a fost terminata la sfarsitul secolului al XIII-lea, exceptie facand doar fatada de vest. Aceasta parte a catedralei a fost ridicata si infrumusetata in secolul al XIV-lea, dupa schite ramase din secolul anterior - nava fiind intre timp prelungita pentru a deveni incapatoare multimilor ce doreau sa participe la incoronari.

Turnurile, care au o inaltime de 81 de metri inaltime, au fost proiectate initial pentru a atinge inaltimea de 120 de metri. Turnul de sud pastreaza doua mari clopote. Unul dintre clopote, numit Charlotte de catre cardinalul din Lorraine in anul 1570, cantareste mai mult de 10 tone.

Fatada mare este cea mai fina portiune a arhitecturii catedralei, fiind si una dintre cele mai mari capodopere ale Evului Mediu. Vitraliile transeptului de sud au ca tematica sampania, inclusiv calugarii care au inventat-o.

Cele trei portaluri sunt incarcate cu o multime de statui si statuete. Portalul central, dedicat Fecioarei Maria, este surmontat de o imensa fereastra rozariu, la randul ei incadrata intr-un arc decorat bogat cu statuete.

Galeria regilor, cum este denumita de localnici, care se afla deasupra portalului principal infatiseaza evenimentul botezarii lui Clovis. Alaturi de acest moment, care ocupa locul central, se afla statuetele regilor succesori lui.

Interiorul catedralei din Reims are o lungime de 138.75 de metri si o latime medie de 30 de metri si asemeni exteriorului, este si el incarcat cu o multime de statui, asemanatoare celor de pe fatade. Alaturi de statui, interiorul mai este luminat si cu vitraliile pline de lumina si culoare apartinand secolului al XIII-lea. Rozariul de deasupra fatadei centrala si galeria de dedesubt sunt de o frumusete rara.

Catedrala din Reims poseda pretioase tapiserii si o minunata orga incastrata intr-un suport gotic. Ceasul din corul catedralei este ornat cu figurine mecanice ciudate. Mai multe tablouri, ale lui Tintoretto, Nicolas Poussin si ale altora, alaturi de lucrarile in lemn si mobilerul corului merita mentionate.

Faimosul artist rus Marc Changall are si el lucrarile sale la dispozitia vizitatorilor, acestea putand fi vazute in frumoasele vitralii instalate in anul 1974.

Sursa informatiei prezentate