Catedrala Sf. Paul - prezentare si imagini

La inceput, catedrala a fost de fapt o modesta capela ce ar fi fost daramata odata cu alungarea din oras a lui Mellitus de catre succesorii pagani ai lui Saeberht. Capela a fost arsa in anul 675. Despre locul pe care a fost ridicata catedrala, se spune ca pastra inca urmele unui templu megalitic, sau ale unui cerc de pietre - adica un templu inchinat zeitei Diana, ridicat in linie cu cel al lui Apollo, aflat in Westminster.

Cea de-a treia catedrala a inceput a fi ridicata in anul 962, si de aceasta data tot din piatra. In aceasta a fost inmormantat Ethelred cel Nepregatit. Cladirea a pierit intr-un incendiu din anul 1087, odata cu intregul oras.

Cea de-a patra Catedrala Saint Paul, cunoscuta si sub denumirea de Catedrala Saint Paul cea Veche, a fost inceputa de catre normanzi imediat dupa incendiul din anul 1087. Lucrarile la aceasta s-au intins pe o durata de 200 de ani, o noua piedica aparand printr-un nou incendiu, in anul 1136. Acoperisul a fost refacut tot din lemn.

Catedrala Sf. Paul este capodopera lui Sir Christopher Wren, construita din piatra de Portlan si incununata de un dom minunat. St Paul's Cathedral este un obiectiv turistic faimos in plenitudinea de obiective turistice din Londra. Treptele foarte late conduc spre superba fatada de vest cu doua etaje si doua turnuri in stil baroc. In turnul din stanga se gaseste cel mai mare clopot din Anglia. „Marele Paul”, fabricat in anul 1882 si cantareste 17 tone.

Catedrala Sf. Paul a fost o adevarata inspiratie pentru intregul popor britanic in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand mare parte din zona din jurul catedralei a fost distrusa de atacurile aeriene si fotografii ale catedralei cu domul in flacari si acoperit de fum au circulat foarte mult. Toata lumea a considerat ca fiind un adevarat miracol faptul ca St Paul's Cathedral a supravietuit unui asemenea masacru, desi nu complet neatinsa. O bomba a demolat Marele Altar, cripta a suferit unele avarii si multe dintre vitralii s-au spart. Acestea au fost mai apoi inlocuite cu geamuri de sticla, asa cum a fost si dorinta initiala a lui Wren, imbunatatind gradul de iluminare din interiorul Catedralei.

Cu multe secole in urma, locul pe care se afla catedrala a fost locul unui templu Roman inchinat zeitei Diana, si mai apoi mai multe biserici au fost construite aici. Catedrala Sf. Paul din prezent a inlocuit vechea Catedrala Sf Paul, care a fost distrusa in timpul marelui incendiu din Londra din anul 1666. Sir Christopher Wren a fost angajat sa proiecteze constructia ce avea sa o inlocuiasca pe cea arsa. Primele sale doua proiecte au fost respinse, abia al treilea fiind acceptat. Constructiile au inceput in anul 1675. Prima slujba a fost tinuta in anul 1697, dar abia dupa inca 13 ani lucrarea a fost complet finalizata, in 1710. Catedrala Sf. Paul poate fi considerata prima catedrala protestanta din lume.

Interiorul Catedralei Sf. Paul, ca si exteriorul este dominat de marele sau Dom, care incoroneaza intersectia catedralei. Unul dintre domurile cele mai mari din lume, cu o inaltime de 111 metri, cantarind 65000 tone, este sustinut de opt stalpi. Frescele ce decoreaza domul prin interior, sunt creatia lui Sir James Thornhill.

St. Paul's Cathedral contine multe artefacte interesante si unele monumente ale unor britanici de seama. In altarul din partea nordica se gaseste Capela Sufletelor, dedicata memoriei lui Lord Kitchener si a oamenilor sai morti in razboi. Acest altar contine si un memorial inchinat ducelui de Wellington, eroul bataliei de la Waterloo. Tot la Catedrala Sf. Paul se afla si monumentul lui Nelson, eroul marilor care a pierit in batalia de la Trafalgar din anul 1805.

Cripta care se crede ca este cea mai mare din Europa, contine aproximativ 200 de morminte. Aici se gasesc mormintele lui Nelson, Wellington si al lui Sir Alexander Fleming, cel care a descoperit penicilina. In coltul artististilor, se gasesc mormintele lui Sir Arthur Sullivan, Sir Henry Moor, Sir John Everett Millais si Joshua Reynolds.

Inconjurat de morminte si memoriale ale membrilor familiei sale, tot aici se gaseste si locul de veci al lui Sir Chirstopher Wren. Deasupra, se afla o inscriptie aleasa chiar de fiul sau - "lector, si monumentum requiris, circumspice" (Cititorule, daca-i cauti monumentul, uita-te in jurul tau).

Orar de vizitare Catedrala Sf. Paul:
Luni-Sambata: 8:30 – 16:00 (ultima intrare). Galeriile se deschid la 9:30. Catedrala este inchisa pentru vizitatori de Craciun si in Vinerea Mare. Catedrala se mai inchide vizitarii uneori fara a anunta din cauza unor slubje speciale.


Preturi:
Adulti: £11.00; Batrani: £10.00; copii (6-16 ani): £3.50; Bilet de familie (2 adulti si 2 doi copii): £25.50
Intrarea este gratuita cu LondonPass.

Localizare:
Cea mai apropiata statie de metrou este St Paul's.


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate