Catedrala Sfantul Ioan - Varsovia - prezentare si imagini

Catedrala Sfantul Ioan (poloneza: Katedra sw Jana) este o biserica catolica din Orasul Vechi Varsovia. Este una dintre cele mai vechi biserici din oras si biserica principala a Arhiepiscopiei Varsovia.

Initial construita in secolul al 14-lea in stil gotic mazovian, Catedrala a servit ca un loc de incoronare si de inmormantare pentru numerosi duci de Mazovia.

Catedrala a fost conectata cu Castelul Regal printr-un coridor de 80 metri lungime, care a fost construit de Regina Anna Jagiellon in secolul al 16-lea tarziu si extins in 1620, dupa tentativa nereusita de asasinare a regelui Sigismund III in fata Catedralei de catre Michał Piekarski.

Dupa rezolutia Constitutiei din 03 mai 1791, la finalul sesiunii din Castelul Regal, Regele Stanisław August Poniatowski a mers la Catedrala Sf. Ioan sa repete Juramantul Constitutiei in fata altarului, in fata lui Dumnezeu. De asemenea, Maresali ai Sejm-ului Mare au purtati pe umerii la Catedrala de deputatii entuziasti ai Sejm-ului (Camera a Parlamentului).

Biserica a fost refacuta de mai multe ori, mai ales in secolul 19, fiind pastrata pana la al doilea razboi mondial ca un exemplu de renastere gotica engleza.

Distrusa de germani in timpul revoltei din Varsovia (august-octombrie 1944), a fost reconstruita dupa razboi. Reconstructia exteriorului se bazeaza pe aspectul prezumat al bisericii din secolul 14 (conform unei ilustratii Hogenberg timpurie – sec al 17-lea si un desen de Abraham Boot din 1627) nu pe aspectul sau de dinainte de razboi.

Criptele de sub culoarul principal detin ramasitele unor persoane notabile precum Duci de Masovia, monarhi si presedinti polonezi etc.

Sursa informatiei prezentate