Catedrala Sfantul Martin Bratislava - prezentare si imagini

Catedrala Sfântul Martin, a fost iniţial Biserica parohială dedicată Mântuitorului Sfânt construită în incinta castelului Bratislava. A fost mutată într-o locaţie mai jos de castel cu aprobarea Papei Inocent III la cererea regelui Emerich al Ungariei. Reconstrucţia, în stil Gotic, s-a desfăşurat în sec. XIV.

Catedrala a fost locul de încoronare între anii 1563-1830. Primul care a fost încoronat aici a fost Maximillian II. Ceremonia încoronării a avut loc la 8 septembrie 1563. Ea a fost urmată de alte 18 încoronări, incluzând-o şi pe cea a Mariei Teresa la 25 iunie 1741. Ultimul rege care a primit coroana regală la statuia de plumb a Sf. Martin a fost Ferdinand V, în septembrie 1830. O listă completă a regilor şi soţiilor regale încoronate la Catedrală se află pe un panou din interior, pe peretele nordic. În fiecare an are loc o simulare a încoronării unuia din regi sub forma unei sărbători populare.

Reconstrucţia catedralei în stil Baroc s-a concentrat mai întâi asupra interiorului şi mai târziu asupra construcţiei celei de a 4-a capele. Între 1732-1734 s-a extins planul suprafeţei cu Capela Sf. Ion, Almsgiver. Capela Barocă a fost construită după planurile lui George Raphael Donner, care a contribuit şi cu lucrări interioare.Altarul l-a înlocuit pe cel Gotic, având o sculptură minunată din 1744 reprezentând un soldat roman din Panonia Transdanubiană, care-şi taie capa în două pentru a-i da jumătate din ea unui cerşetor ce suferea de frig.

Turnul Baroc a fost distrus de un incendiu provocat de un trăznet în 1833. Reconstrucţia lui a fost dată arhitectului Ignac Feigler senior. El a ales un stil romanticist, dând turnului o faţă Neo-Gotică. Turnul are 85 m, vârful lui având o pernă poleită de 2/2m cu copia coroanei regale ungare.Imitaţia coroanei are 1 m înălţime şi cântăreşte 300 kg . Turnul are 2 clopote, cel mai mare fiind numit Wedderin.

Sursa informatiei prezentate