Cetatea Balvanyos - prezentare si imagini

Cetatea Balvanyos, una dintre cele mai vechi cetati ale regiunii, unde se aflau odinioara, pe vremea domniei Sfintului Stefan, templele paganilor.

Cu ocazia sapaturilor arheologice aici s-au gasit margele din vremea romanilor, dar si sulite din fier, chei vechi, ceramica medievala.. Turnul din mijloc este cel mai vechi turn. Dupa construirea sa a urmat si cea a peretilor interiori, apoi cea a peretilor exteriori ai cetatii.
Din punct de vedere structural este incadrat in clasa cetatilor cu turn interior si cu pereti de baza neregulate.

Luandu-se dupa o scrisoare a regelui Sigismund datat in anul 1402, Apor Peter sustine ca cetatea a fost construita in secolul XI, pe timpul domniei regelui Sfintul Stefan (1000-1038). Dupa el, peretele interior ar fi fost construit pe timpul domniei Bela IV., in 1235, iar cel exterior pe timpul domniei lui Ladislau IV, intre 1272 si 1290. Ceea ce este sigur este faptul ca in secolul XIV era deja proprietatea familiei Apor si se crede ca a fost un dar din partea regelui. Ceramica gasita aici dateaza dinaintea secolului XVIII. Se presupune, deci, ca in acest secol cetatea era deja nelocuita.

Pentru a ajunge la ruinele cetatii se urmeaza drumul peste pustia Liga pana ajungeti la Varful Mijlociu, apoi drumul Cetatii. Este marcat cu puncte galbene. (Timp de mers: 1 ora)

Sursa informatiei prezentate