Cetatea Blidaru - prezentare si imagini

Amplasata la mica distanta de Costesti – Cetatuie, cetatea de la Blidaru, este considerata cea mai puternica fortificatie a sistemului defensiv din Muntii Orastiei. Blidaru este singura cetate care nu a putut fi cucerita, aparatorii predandu-se din cauza epuizarii resurselor. Pe langa fortificatia propriu-zisa, pe Dealul Blidaru au fost gasite ramasitele a numeroase turnuri izolate care vegheau vaile masivului.

Ruinele cetatii Blidaru sunt situate la 4 km de Costesti, pe platoul de la SV de com. Orastioara de Sus (jud. Hunedoara), la altitudinea de 705m . Aflata pe culmea Dealului Blidaru, cetatea de la Blidaru a avut rosturi pur militare. Varful dealului a fost excavat, indreptat si largit, obtinandu-se suprafetele netede din interiorul cetatii. La realizarea cetatii au fost folositi mesteri greci si autohtoni.

Constructia, ale carui ruine se pastreaza in buna stare, a fost ridicata in doua faze. In prima faza, a fost ridicata incinta dinspre est, de forma unui patrulater neregulat.

La est si nord-est de cetatea de la Blidaru, erau amplasate trei turnuri de paza, iar alte turnuri supravegheau împrejurimile.
Prima incinta, dinspre est, era de forma unui patrulater neregulat, cu patru turnuri la colturi. Prin turnul din coltul sud-vestic, ce avea intrarea în cleste, se realiza accesul la o intrare secundara. Tehnica de construire a zidurilor este cea cunoscuta sub numele murus Dacicus, adica doua paramente de blocuri de calcar fasonate, unite între ele prin bârne de lemn, iar spatiul dintre cele doua siruri de blocuri se umplea cu sfarmaturi de piatra si cu pamânt bine batut. La realizarea cetatii au fost folositi mesteri greci si autohtoni. La jumatatea sudica a platoului din interiorul incintei a fost construit un turn-locuinta patrat, iar pe versantul de sud-vest, un turn izolat.

În etapa a doua a fost construita o cetate mult mai cuprinzatoare, ce îngloba si prima incinta. Poarta de intrare în cetate se afla pe latura estica, fiind flancata în interior de doua ziduri scurte. Pe laturile de nord si vest ale cetatii, pe partea interna a zidurilor, au fost construite încaperi care la parter ele serveau drept depozit pentru cereale, etajul fiind în fapt o platforma pentru sustinerea si manevrarea masinilor de razboi. Zidaria alterna blocurile de calcar cu micasisturi, imitând modelul tablei de sah.

Sanctuarele, de tip aliniament, erau situate în afara incintei fortificate în locul numit „Pietroasa lui Solomon”.

Tot la Blidaru se afla si o alta constructie, unicat in lumea dacica si construita, mai mult ca sigur, de catre un mester roman sau sub indrumarea acestuia. Este vorba despre cisterna de apa, constructie ridicata in afara fortificatiei, intrucat izvorul care o alimenta se afla la o cota mai joasa. Cisterna, masurand in interior 8X6,20m, avea, de la pardoseala pana la inceputul boltii, o inaltime de 4m.

Laturile lungi au fost dublate, zidul interior constituind suportul pentru acoperisul alcatuit din blocuri de calcar fasonate. Peretii erau acoperiti cu un strat impermeabil compus din var, nisip si caramida sfaramata, constructie tipic romana care a dus si la concluzia ca ea nu a putut fi construita decat cu ajutorul acestora. Cand aceasta compozitie a devenit permeabila, intreaga cisterna a fost rezidita in interior si acoperita cu straturi succesive de tencuiala, asigurandu-se astfel impermeabilitatea.

Sursa informatiei prezentate