Cetatea Dezna - prezentare si imagini

Cetatea Dezna se afla asezata in apropierea localitatii cu acelasi nume, la poalele muntilor Codru Moma si in apropierea binecunoscutei statiuni balneoclimaterice Moneasa, in judetul Arad.

Prima mentiune asupra cetatii a fost in anul 1318, cand a fost donata familiei Losonczi. In anul 1565 cetatea devine proprietatea lui Ioan de Sigismunt, fiind cetate de hotar.

Potrivit unei legende Ladislau Nagy de Peretseny (1817) afirma ca denumirea cetatii deriva din nurnele regelui dac Decebal. Dominand regiunea si drumul de acces spre inima Muntilor Codru-Moma, cetatea ridicata in centrul unui cnezat romanesc, dateaza din secolul al XIII-lea.
Importanta cea mai mare o are in sec. XVI-XVII, prin 1552 facand parte din sistemul de aparare a vestului Transilvaniei, mai ales dupa caderea Ineului in mana turcilor (1566).

Prin pozitia sa strategica, cetatea Dezna domina intreaga regiune, dispunind de un puternic bastion si de mai multe ziduri de aparare. Cu toate aceste fortificatii, cetatea Dezna a fost ocupata in anul 1574 de catre turci si recucerita dupa mai bine de 22 de ani, cind a fost pusa sub comanda unui ostean de-al lui Mihai Viteazul care a luptat la Selimbar. In 1658, cetatea Dezna este reocupata de turci, care o stapinesc pina in anul 1693, cind fortareata devine practic o ruina.

Toate acestea au facut ca astazi din mindra cetate de odinioara sa se mai pastreze doar trei ziduri importante, cu toate ca se mai pot distinge si urme ale celorlalte sisteme defensive, conturul curtii interioare si citeva fragmente din santul de aparare.

In momentul de fata se incearca conservarea ruinelor care au mai rezistat peste ani si se urmareste introducerea ei pe viitor in circuitul turistic.

Sursa informatiei prezentate