Cetatea Enisala - prezentare si imagini

Cetatea Enisala sau Heracleea este situata in localitatea cu acelasi nume din judetul Tulcea, Dobrogea si face parte din randul constructiilor genoveze de pe teritoriul Romaniei.

La 2 km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros, care domina zona lacurilor Razelm si Babadag, se afla ruinele fortaretei medievale Yeni-Sale. Cetatea este situata intr-un complex arheologic cu numeroase vestigii din epoca neolitica pana in evul mediu si care impresioneaza prin marimea si soliditatea zidurilor.Ea a fost construita in scop militar, defensiv si de supraveghere a drumurilor de pe apa si de pe uscat.

Cetatea Yeni-Sale, are un plan poligonal neregulat, care urmeaza sinuozitatile masivului de „calcar jurasic” pe care este asezata.

Zidurile de incinta, turnurile si bastioanele cetatii sunt partial conservate, se pastreaza in cea mai mare parte o inaltime de 5-10 m si au permis initierea in 1991 a unor lucrari de restaurare. Atrage atentia, ca element arhitectonic deosebit, bastionul portii principale, cu arcada dubla, de origine orientala, intalnita frecvent in evul mediu si utilizata de constructorii bizantini la diverse edificii din Peninsula Balcanica, dar si in tarile romane la Cetatea Neamtului, biserica Sf. Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges si la bisericile moldovenesti ctitorite de Stefan cel Mare.

Marcata de evenimentele trecutului, aflata in bataia vanturilor, cetatea de la Enisala este azi un punct turistic deosebit in centrul Dobrogei.

Sursa informatiei prezentate