Cetatea Jaca - prezentare si imagini

Situata pe drumul de pelerinaj spre Santiago de Compostela in provincia Aragon, cetatea Iaca, constructie pentagonala cu rol principal de aparare, se afla chiar in inima Pirineilor. Ridicarea ei s-a facut in sec. al XVII-lea din ordinul lui Felipe al II-lea, care se temea de o invazie din partea ereticilor francezi.

Constructia a inceput in 1595, dupa planurile realizate de Tiburcio Spanoqui, si a fost finalizata in sec. al XVIII-lea. Poarta principala de intrare in cetate este in stilul manierist si poarta blazoanele coroanei de Austria. Pe langa cetatea din Liege, Belgia, careia i-a servit drept model, la Ciudadela de Jaca este singura de tip pentagonal care se pastreaza astazi in intregime. A fost declarata monument artistic in 1951, fiind restaurata ulterior, in 1968, cand a primit si Premiul European.

Cetatea a fost construita pentru a asigura frontiera franceza in cazul unei posibile invazii a hughenotilor francezi, insa, paradoxal, singura data cand a avut un rol in cadrul unei infruntari intre spanioli si francezi a fost pe timpul Razboiului de Independenta.

„Los Tercios” de Flandra (regiment de infanterie din sec. XVI-XVII) au exportat modelul cetatii Jaca in Olanda, iar Ducele d’Alba a cerut sa se construiasca cetati la fel la Anvers si la Liege, Belgia. Pe continentul american, spaniolii au construit astfel de fortificatii la San Felipe, in portul „El Callao” din Peru.

Sursa informatiei prezentate