Cetatea medievala Targu Mures - prezentare si imagini

Complexul cetății are o suprafață de 4,3 ha și este format dintr-o incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. In interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată-Calvină și Clădirea Manutanței.

Cetatea actuală a fost construită pe locul unei alte fortificații ridicate în secolul XV (1492) și care a aparținut voievodului Transilvaniei, Bathori Istvan. Aceasta primă cetate a fost distrusă în urma unei invazii.

Între anii 1602 și 1652 s-a construit actuala cetate, de formă pentagonală, având 5 din cele 7 bastioane construite de breslele muncitorești ce au utilizat ca materiale de construcție piatra de râu și cărămida.

Bastioanele se compun din 3 sau 4 nivele ce comunică în interior prin scări de lemn. Stilul arhitectonic în care au fost construite Biserica Reformată și Clădirea Manutanței aparține Renașterii târzii.

Cetatea este și locul unde au loc diferite acțiuni cultural-artistice, existând expoziții de pictură, fotografie. Aceste tipuri de acțiuni au loc mai ales în perioada zilelor Târgu Mureșului, în luna iune a fiecărui an.


Sursa informatiei prezentate