Cetatea Rasnov - prezentare si imagini

Cetatea Râșnov este o cetate țărănească veche din orașul Râșnov (județul Brașov). Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania și a fost construită în secolele 13-14 de către locuitorii așezării cu același nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor tătarilor.
Aceasta a fost construita in secolul al XIV-lea, in varful celui mai inalt deal din zona dominand tot sesul Barsei.
Fiind o cetate țărănească, ridicată în evul mediu de locuitorii Râșnovului cu scopul de a se adăposti și apăra în vremurile invaziilor vrăjmașe, trecutul ei este strâns legat de întreaga dezvoltare istorică a populației respective.

Inceputurile zidirii cetății au fost stabilite la sfârșitul sec. al XIII-lea de către țăranii râșnoveni, nu are un stil arhitectonic pretențios apropiat de construcția caselor obișnuite, adaptat cerințelor de fortificare.
Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmei dealului pe care îl înconjoară, fapt care imprimă zidurilor cetății profilul unei masive centuri zimțate. Complexul cetății țărănești a Râșnovului cuprinde două curți: una exterioară, în fața zidului estic al cetății, mărginită de un zid fortificat și dotat cu un turn pătrat denumit „turnul vechi”; una interioară, înconjurată de zidurile și turnurile cetății.

Intre secolele al XV-lea si al XVI-lea, cetatea a fost refacuta. In mijlocul cetatii se afla o fantana, sapata in stanca intre 1623 si 1640, a carei adancime este de 146 m, construită în decurs de 17 ani, între ani 1623 - 1640 de doi prizonieri turci, fiind asigurați ca vor fi lăsați să plece în caz că vor reuși săo termine.
Bastionul poligonal de la est si capela dateaza din seco-lul XVII. In incinta cetatii s-a descoperit temelia unei biserici ortodoxe din secolele XI-XII.

In prezent, cetatea a fost restaurata si gazduieste un muzeul care expune piese de istorie locala: fotocopii de documente, arme, unelte.

Sursa informatiei prezentate