Cheile Bicazului - prezentare si imagini

Despartite doar de vreo 20 de km de orasul Bicaz, Cheile Bicazului reprezinta una din cele mai atragatoare zone turistice ale tarii. Situate in partea centrala a Muntilor Hasmas, apartinand Carpatilor Orientali, si fiind delimitate la nord si nord-vest de Suhardul Mare (1506 m) si la sud-est de Suhardul Mic (1352 m), fac legatura intre judetele Neamt si Harghita. Cheile, cu o lungime de 8 km, ce se intind intre statiunea Lacu Rosu si satul Bicazul Ardelean, sunt formate de raul Bicaz si afluentii sai (din care cel mai important este Bicajelul) si leaga Transilvania de Moldova.

Zona este strabatuta de drumul transcarpatic DN 12C ce leaga orasul Gheorgheni de Bicaz.
Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas ce are ca arii protejate: Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului, Hasmasul Mare - Piatra Singuratica si Hasmasul Negru.

Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine de o frumusete deosebita. Peretii de calcar ai stancilor ascund pesteri de o deosebita frumusete (Pestera Neagra, Pestera Cascada) si avene (Licas, Avenul cu Trei Intrari). Toate micile cursuri de apa afluente Bicazului fac la randul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului.
Pe parcurs se pot admira Piatra Altarului - un masiv stancos de 1120 m altitudine, masivele stancoase Piatra Pintestilor (847 m) si Piatra Arsitei (835 m). Printre alte stanci mai deosebite din zona amintim Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului.

Constructia drumului ingust, gandit sa invinga relieful cu o salba de serpentine spectaculoase, a inceput in anul 1912. De la destinatia initiala de drum militar, s-a ajuns ulterior la una din cele mai importante cai de trecere intre Transilvania si Moldova, accentuindu-i-se acest rol prin darea recenta in functiune a noului tunel.

Ambele parti ale vaii inguste sunt pazite de stanci verticale de 300 - 400 m, care se inalta deasupra trecatorului de parca ar dori sa-l inveleasca, atat de aproape una de cealalta incat nici razele soarelui nu le pot patrunde.

Inainte de varsarea Bicajelului in Bicaz se afla un pod neterminat, care se numeste Podul Ungurilor, inceput in anii 1940. Initial podul a fost proiectat pentru ocolirea partii cele mai periculoase a cheilor, Gatul ladului, dar nu s-a putut termina din cauza razboiului. In stanga podului, se inalta Peretele Bardosului cu Santinela de la Gatul ladului. De la varsarea paraului Bicajel incepe cea mai spectaculoasa zona a cheilor cu o lungime de 800 m, Gatul ladului, care se strecoara intre Piatra Surducului si peretele Bardosului

Cheile s-au format prin erodarea calcarelor mezozoice mai putin dure. Asocierea tipurilor de roci diferit colorate si variate ca forma si alcatuire, intalnite pe traseul Bicazu Ardelean – Lacu Rosu, face ca imensa despicatura a vaii Bicazului sa constituie unul din cele mai remarcabile trasee turistice din Carpati. Cheile sunt strajuite de culmile: Ucigasul, Piatra Altarului (Turnul Bardosului), Suhard. Pe unele stanci exista trasee pentru practicarea alpinismului.

Aici s-au identificat si cele mai multe trasee alpine, deci sa nu ne mire alpinistii sportivi, adesea atarnati deasupra drumului ca niste paienjeni colorati ai vazduhului.

Sursa informatiei prezentate