Cheile Dambovicioarei - prezentare si imagini

Un defileu de 5 km cu stanci inalte si drepte de-o parte si de alta a paraului Dambovicioara, sunt o componenta insemnata a celui mai mare complex de chei din tara (cel axat pe Dambovita si afluentii sai), care insumeaza peste 20 de chei, cu o lungime totala de peste 30 km. Adancirea paraului Dambovicioara cel mai important afluent al Dambovitei ce izvoraste din versantul sudic al Varfului La Om (2230m), a generat in calcarele jurasice ale Pietrei Craiului un sector de chei lung de peste 8 km, cu aspectul unui veritabil canion, taiat in stiva de roci a podurilor calcaroase din partea terminala a masivului.

Cheile propriu-zise ale Dambovicioarei, sapate pe o lungime de aproximativ 2 km in podul calcaros dintre depresiunile Dambovicioara si Podul Dambovitei, se remarca printr-un aspect monumental, datorita peretilor verticali sau chiar aplecati peste albie, cu inaltimi ce depasesc in unele locuri 200 m. Pe suprafata peretilor se poate observa stratificatia calcarelor jurasice cenusii-albi-lucioase, dispuse in bancuri groase, la partea inferioara, si calcarele albe (cretice inferioare), in placi, de la partea superioara.


Modelarea acestui tip de roci a generat in cadrul cheilor un relief calcaros de suprafata, reprezentat prin turnuri, stanci ascutite, pereti verticali, in multe locuri surplombati, completat de un relief carstic subteran, reprezentat in principal din pesteri. Astfel, in bazinul hidrografic al Dambovicioarei se gasesc circa 50 de pesteri, cele mai importante fiind Dambovicioara, Pestera de la Gura Defileului, Pestera Labirintului.

Mai in amonte, la confluenta cu Valea Muierii, se taie o cheie ingusta si aproape inaccesibila, in care elementul ce se impune este succesiunea de cascade, dupa care urmeaza un pasaj deosebit, cel numit La Galgoaie, unde apa iese tumulos din pieptul de calcare al unui perete, varsandu-se imediat in Dambovicioara. Dincolo de Galgoaie incep Cheile Brusteretului, un complex carstic mai putin spectaculos, alcatuit din Cheile propriu-zise ale Brusuretului, Cheia Lunga si Cheia Stramta.

Spectaculozitatea sectorului de chei, ingustimea sa in unele portiuni, verticalitatea peretilor, dar si pitorescul cascadelor, repezisurilor sau ineditul unor fenomene precum izvoarele carstice de la Galgoaie fac din Cheile Dambovicioarei una dintre destinatiile predilecte atat ale specialistilor, cat si a celor pasionati de drumetiile montane, mai ales ca zona este destul de accesibila, datorita drumului forestier care urca din comuna Dambovicioara pana la Cabana Brusturet.

Sursa informatiei prezentate