Circus Maximus - prezentare si imagini

Intrecerile intre carele de lupta erau una dintre cele mai populare modalitati de divertisment ale cetatenilor romani. Se spune ca pana si Romulus, primul dintre cei sapte regi ai Romei, obisnuia sa organizeze intreceri intre care de lupta. Circus Maximus are o istorie ce se intinde pana in secolul al 6-lea i.Ch. cand Tarquinius Priscus, al cincilea rege al Romei, a creat o pista pentru astfel de intreceri intre colinele Palatino si Aventino. Primele porti de unde se lua startul in intreceri au fost facute in anul 329 i.Ch. In 174 i.Ch. portile au fost refacute si sapte oua de lemn au fost amplasate pe “spina”, zidul din centrul arenei. Aceste oua erau folosite pentru a numara tururile, dupa fiecare tur fiind indepartat cate un ou. In anul 33 i.Ch sapte delfini de bronz au fost adaugati pe “spina” pentru acelasi scop.

Un incendiu ce a avut loc in anul 31 i.Ch., primul dintr-o serie de trei astfel de evenimente, a distrus structura de lemn lemn a imensului stadion. Circus Maximus a fost reconstruit de Imparatul Augustus care a adaugat si o loja imperiala pe dealul Palatino. “Spina” a fost decorata cu un obelisc foarte inalt adus din Heliopolis. Obeliscul se gaseste acum in Piazza del Popolo. Un alt obelisc a fost adaugat pe “spina” de la Circus Maximus mult mai tarziu, in secolul al 4-lea. Cel de-al doilea incendiu a avut loc in anul 64 d.Ch. si a inceput la magazinele din jurul pistei. Acest incendiu a fost cu adevarat devastator, distrugand mare parte din Roma in vremea Imparatului Nero.

Dupa inca un incendiu, Circus Maximus a fost reconstruit in anul 103 d.Ch. de catre Traian. Imperiul Roman se afla la apogeul puterii sale iar Circus Maximus reflecta acest statut. Circus Maximus era acum o constructie de piatra, inalta de 3 etaje. Partea cea mai de jos, zona tribunelor, era construita din marmura. Circus Maximus devenise o arena complexa cu o lungime de 600 de metri si o latime de 150 de metri in care intrecerile capatau o cu totul alta dimensiune si grandoare, starnind emotii si urale din partea publicului numeros.

Circus Maximus era folosit ocazional pentru alte evenimente cum ar fi procesiuni religioase sau lupte intre gladiatori, dar in majoritatea datilor era folosit pentru curse. Intrecerile erau extrem de populare printre romani si acestia se adunau pentru a-si sustine frenetic favoritii. Competitorii erau impartiti in patru grupari: rosie, alba, verde si albastra reprezentand vara, iarna, primavara si toamna. Se puneau si pariuri pe diferitele grupari iar sustinatorii ajungeau de multe ori sa se incaiere si chiar sa se omoare intre ei. Accidente se mai petreceau si in urma ciocnirilor puternice intre carele de lupta angrenate in cursa.

Ultima cursa de la Circus Maximus a avut loc in anul 549 d.Ch., la aproape un mileniu dupa prima intrecere. Astazi nu se mai poate deslusi decat locul unde a existat candva aceasta constructie grandioasa a lumii antice. Majoritatea partilor din structura originala au fost folosite ca materiale de constructii pentru alte cladiri medievale sau renascentiste.


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate