Cladirea Parlamentului German - Berlin - prezentare si imagini

Reichstag, sediul Parlamentului German este unul dintre cele mai importante obiective turistice si istorice din Berlin. Cladirea Parlamentului este in apropiere de Poarta Brandenburg si inainte de unificarea Germaniei se afla chiar in apropiarea Zidului Berlinului.

Dupa fondarea Imperiului German in 1872, era nevoie de o cladire mai mare pentru Parlamentul din Berlin. Aveau sa mai treaca inca 10 ani pana cand s-a putut ajunge la un acord asupra proiectului. A fost organizata o competitie si din 183 de participanti, proiectul lui Paul Wallot a fost ales. Arhitectul german a creat o cladire neo-renascentista impozanta, lunga de 137 de metri, cu o latime de 97 de metri.

Cladirea a fost construita intre 1884 si 1894, fiind finantata in principal cu bani din Franta, obtinuti in urma razboiului castigat de Prusia in 1871. Inscriptia “Dem Deutschen Volke” (Pentru poporul german) a fost adaugata mai tarziu, in anul 1916, de catre imparatul Wilhelm al II-lea. Literele din bronz au fost facute din tunuri capturate de la francezi.

In anul 1933 un incendiu a izbucnit in cladire, distrugand mare parte din Reichstag. Si astazi este inca neclar cine a pus foc insa vina a fost data pe comunisti. Acest eveniment a adus un plus partidului lui Hitler care a ajuns la putere la putin timp dupa asta. Cladirea a suferit si mai multe daune la sfarsitul razboiului, atunci cand trupele sovietice au intrat in Berlin. Poza unui soldat al Armatei Rosii ridicand un steag sovietic pe Reichstag este una dintre cele mai celebre imagini ale secolului 20 si simbolizeaza infrangerea Germaniei Naziste.

Dupa razboi, Reichstag a ajuns in Berlinul de Vest, chiar langa Zidul Berlinului. A fost reconstruit intre 1958 si 1972 dar domul central si marea majoritate a ornamentatiilor au fost indepartate. In perioada in care Germania a fost divizata, Parlamentul Germaniei de Vest se intrunea aici o data pe an, ca o modalitate de a arata ca Bonn este doar o capitala temporara. Dupa unificare, s-a hotarat aproape imediat mutarea Bundestag-ului de la Bonn la Berlin. Decizia de mutare a avut drept urmare o noua renovare a cladirii care a fost inceputa in 1995 si s-a finalizat in 1999.

In urma unui proiect al lui Sir Norman Foster a fost adaugat un dom de sticla deasupra salii plenare. Desi la inceput a fost subiectul unor controverse, domul a devenit una dintre cele mai reprezentative imagini ale orasului. Din aprilie 1999, Reichstag-ul este din nou gazda pentru Bundestag. O parte a cladirii Reichstagului este deschisa publicului. Un lift duce turistii pe acoperisul cladirii unde acestia se pot urca chiar pe dom cu ajutorul unei scari in spirala.

Adresa:
Platz der Republik 1
10557 Berlin

Preturi:
Intrarea este libera.

Orar:
zilnic - 8:00 a.m. - 11:55 p.m.

Transport:
Metrou - Brandenburger Tor: U55
Autobuz - Reichstag/Bundestag: 100, M85
Tren - Brandenburger Tor: S1, S2, S25Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate