Cladirea Veche a Primariei - Bratislava - prezentare si imagini

Clădirea Veche a Primăriei (slovacă: radnica Stará) este una dintre cele mai vechi clădiri din piatră din Bratislava şi cea mai veche primărie din Slovacia.

Cladită în stil gotic în secolul 15, a rezultat din anexarea mai multor clădiri. Cladirea principală adiacentă la turn a fost construită de către primarul oraşului Jakab în secolul 14, în timp ce turnul în sine (iniţial gotic), a fost ridicat în secolul al 13-lea.

Mai târziu, ea a suferit numeroase transformări şi amplificări, şi anume o reconstrucţie în stil renascentist în 1599 în urma cutremurelor, restilizare baroc a turnului, după un incendiu în secolul 18, şi adăugarea unei aripi în stil neorenascentist /neogotic, construită în 1912.

Clădirea veche a Primăriei este situată în centrul oraşului, între Piaţa principală şi Piaţa Primatului, lângă ambasadele greacă şi japoneză. Este uşor de recunoscut datorită acoperişului său din ţiglă colorată.

Clădirea a fost folosită ca o primărie din secolul 15, pană în secolul al 19-lea. In acest răstimp, ea a servit si altor scopuri, găzduind o închisoare şi monetăria, fiind şi loc de comerţ şi festivităti. Acesta a fost, de asemenea, utilizată ca depozitar al arsenalul oraşului şi arhivei municipale.

Astăzi găzduieste Muzeul oraşului Bratislava, afisand expoziţii de istorie a Pressburgului. Exponatele includ instrumente de tortură, temnitele oraşului vechi, arme antice şi armuri, picturi şi miniaturi. Una dintre curiozităţile sale este o ghiulea încorporată în peretele turnului, împuşcată de soldaţii lui Napoleon în 1809 în timpul bombardamentului asupra oraşului din Petržalka. În timpul verii curtea sa găzduieşte concerte.Sursa informatiei prezentate