Clisura Dunarii - prezentare si imagini

Clisura Dunarii este o regiune geografica situata de-a lungul malului nordic al Dunarii, in sudul Banatului. Regiunea este limitata de raul Nera la vest si de Cazanele Dunarii la est.
Cele mai mari asezari din Clisura Dunarii sunt municipiul Orsova si orasul Moldova Noua. Tot din Clisura Dunarii fac parte si comunele Socol, Pojejena, Coronini, Garnic, Sichevita, Berzasca din judetul Caras-Severin, precum si Svinita, Dubova, Eselnita, Ilovita si Breznita-Ocol din judetul Mehedinti.
Regiunea este locuita de romani si de sarbi, unele localitati avand o majoritate sarba. Acestia sunt majoritari in Socol, Pojejena si Svinita. Mai exista si o comunitate de cehi, mai ales in jurul localitatii Garnic, mai precis in localitatile Bigar si Eibenthal.
Istoric, regiunea a apartiunt Frontierei militare banatene si era impartita in sectorul "vlahilor" (romani) si cel al ilirilor (sarbi).
Atractiile turistice sunt numeroase, de la drumetii prin Muntii Almajului pana la plimbari cu barca. Pesterile Veterani si Ponicova sunt locuri ideale pentru iubitorii de aventura. Pe Clisura Dunarii, in zona Cazanelor Mari se afla si cea mai mare statuie sculptata in piatra din Europa – Decebalus Rex.

Sursa informatiei prezentate