Complexul arhitectural franciscan Medias - prezentare si imagini

Edificiul cuprinde doua constructii masive: biserica si manastirea franciscana. Biserica poseda o sala cu un cor alungit fata de proportiile navei. Nava este boltita sub forma semicilindrica cu penetratii si intarita cu arcuri dublouri.

Peretii au fost articulati prin patru perechi de pilastri masivi bogat profilati in partile superioare. Corului prevazut cu bolta in plasa, in nord, ii este atasata o sacristie deasupra careia se ridica turnul bisericii, folosit ca si turn de aparare al cetatii.

Inspre sud, primelor doua travee estice ale navei le corespunde o capela cu absida incheiata in trei laturi, care pastreaza o fereastra gotica cu muluri flamboaiante. Sub cor si capela se afla cripte care dateaza din secolul al XVII-lea.

Este dificila stabilirea succesului fazelor de constructie fara ample cercetari de parament sau sapaturi arheologice. Conform Schematismului (din 1838), cam prin anul 1444 biserica se afla in posesia calugarilor franciscani.

Totusi, mai multa certitudine ne ofera anumite detalii de arhitectura pastrate in interior. Din faza gotica a monumentului s-au pastrat: fatada de vest cu un portal geminat, gotic tarziu, corul in care se afla o frumoasa usa gotica cu un chenar cu baghete incrucisate, cele patru ferestre ale corului cu muluri polilobate, precum si sacristia, la parterul careia se pastreaza doua ancadramente gotice tarzii.

In prezent intreg complexul are forma unui trapez strajuit in sud de biserica.

Partea cea mai veche a manastirii este insa cea de est, corespunzatoare fazei gotice unde pivnita are trei trevee boltite semicilindric care comunica intre ele prin arcade in arc frant.

Acestei laturi apartinandu-i si incaperea de langa sacristie prevazuta cu o eleganta bolta stelata.

Sursa informatiei prezentate