Conacul Rusovce Bratislava - prezentare si imagini

Conacul Rusovce este un castel in stil neoclasic situat in cartierul Rusovce din Bratislava, capitala Slovaciei. Conacul a fost construit pe locul unei vechi vile datand din secolul al XVI-lea.

Fatada si-a capatat aspectul actual prin aplicarea stilului Windsor, care imita stilul gotic englez. Conacul este inconjurat de un parc englez. Suprafata complexului este 24 km2, pe ambele maluri ale fluviului Dunarea.

In secolul al XX-lea, conacul si parcul au fost detinute de printul ungar Elemer Lonyay, sotul printesei Stéphanie a Belgiei, vaduva mostenitorului coroanei Rudolf al Austro - Ungariei. Cuplul a locuit in conac pana la inceputul anului 1945. Lonyay, care a murit la Budapesta in 1946, a lasat proprietatea Ordinului Benedictin, ordin care oferise refugiu, lui si sotiei sale, in timpul celui de-al II -lea Razboi Mondial in Pannonhalma Archabbey.

In 1947, datorita Tratatului de la Paris, Ungaria a trebuit sa cedeze zona Cehoslovaciei. Guvernul comunist de atunci a confiscat proprietatea in 1948. Astazi, cladirea este in administratia Guvernului Slovac si este inchisa publicului. Guvernul a refuzat sa restituie proprietatea Ordinului Benedictin, care dupa procesul pierdut la Curtea Constitutionala a Slovaciei asteapta o decizie a Curtii Europene de Justitie.Sursa informatiei prezentate