Districtul Kazimierz - prezentare si imagini

Kazimierz, vechiul cartier evreiesc este unul dintre cele mai interesante locuri din Cracovia, marturie a importantei comunitatii mozaice in istoria tarii. Are nu mai putin de sapte sinagogi, opere de arta arhitecturala impresionante.

Din pacate, in urma persecutiilor din perioada celui de al Doilea Razboi Mondial cartierul a fost parasit si pret de decenii s-a ruinat, multe cladiri vechi fiind astfel aproape distruse. Abia mult mai tarziu fostii proprietari si urmasii acestora au intrat din nou in posesia multora dintre locuinte, renovandu-le si transformandu-se in case si birouri moderne, respectand insa liniile arhitecturale traditionale.

Extraordinar este si ca in cartierul evreiesc din Cracovia se gasesc doua dintre cele mai frumoase biserici gotice din Polonia, Sf Catherine si Corpus Christi, demonstrand ca pret de secole cele doua comunitati au trait impreuna, intr-un climat cosmopolit si tolerant, care a ajutat la dezvoltarea rapida a orasului.

In fapt, in trecut, Kazimierz era faimos pentru invatatii sai si pentru artistii de aici. Astazi, vechiul cartier evreiesc este un amestec interesant si inedit de hoteluri elegante, restaurante de lux si vile, alaturi de constructii modeste, mici pravalii si ateliere, cafenele, galerii de arta. Atmosfera sa aparte l-a facut foarte popular pentru vizitatori si adesea veti putea vedea pe strazile pietruite grupuri de turisti veniti din toata lumea.

Sursa informatiei prezentate