Domul din Salzburg - prezentare si imagini

Intreaga istorie a orasului Salzburg se regaseste in Domul Catedralei din Salzburg. De la Sfantul Francis la epitafele mai multor Printi Arhiepiscopi, si de la Sf Rupert si Sf Virgil la alegorii religioase. Printre toate aceste figuri si scene religioase si istorice se poate citi o inscriptie: “Notas mihi fecisi vias vitae” – Tu mi-ai aratat drumul vietii.

Fatada Catedralei din Salzburg este impartita in trei unitati orizontale si acoperita cu asa numita marmura Untersberg, care in sens geologic nu este deloc marmura. In fata portilor principale se pot vedea patru statui imense pe al caror piedestal se poate zari blazonul Printului Arhiepiscop Guidobald von Thun si al Printului Arhiepiscop Johann Ernst von Thun.

Pe fatada se pot vedea in centru patru evanghelisti iar deasupra celor doua ferestre se gasesc un leu si o capra, animalele de pe blazonul Printului Arhiepiscop Paris Lodron si Printului Arhiepiscop Markus Sittikus. Deasupra ferestrelor se gaseste o coroana aurie care se potriveste cu statuia Madonnei din Domplatz daca este privita de sub arcadele de la Wallistrakt. Tot pe fatada se mai gasesc statui ale lui Moise tinand Cele Zece Porunci si Elias flancand un salvator crestin in centru. Aceste trei statui au fost facute de Tommaso di Garona in anul 1660. Tot el este cel care a construit si fantana Residentz. Turnurile de pe laterale sunt si ele impartite in trei parti distincte. Pe ele se gasesc ceasurile si clopotele de la Salzburger Dom. Aceste turnuri au fost prezentate cetatenilor orasului Salzburg in cadrul unei ceremonii organizata de Printul Arhiepiscop Paris Lodron in anul 1628. In timpul razboiului toate clopotele, cu exceptia a doua dintre ele, au fost demontate pana in anul 1961. De atunci si pana in zilele noastre exista sapte clopote in Domul din Salzburg. Cel mai mare dintre ele este “Salvatorglocke” (Clopotul Salvarii) ce cantareste 14.256 kg. Este al doilea clopot ca marime din Austria.

In naosul din Salzburger Dom se gasesc picturi ale lui Donato Mascagni si Ignazio Solari, ce prezinta scene din viata si patrimile lui Cristos. Punctul principal de atractie al Catedralei din Salzburg este fara indoiala domul sau, inalt de 71 de metri. Aceiasi doi artisti care au decorat naosul au pictat si cele doua randuri de cate opt fresce fiecare de pe dom, ce prezinta scene din Vechiul Testament. Aceste opere se imbina perfect si sunt legate tematic de cele din naos. Deasupra acestor picturi se pot vedea imaginile a patru evanghelisti si dincolo de ei, se observa blazonul Printului Arhiepiscop Paris Lodron si al Arhiepiscopului Andreas Roracher – cel care a redeschis catedrala dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Orga Domului din Salzburg, cea care este folosita pentru slujbele de astazi a fost construita in anul 1988, dar vechea orga de la Salzburger Dom e practic aceeasi care este opera celebrului constructor de orgi Josef Christoph Egedacher din anul 1703. Din iunie pana in septembrie puteti merge la un recital de orga in fiecare miercuri si sambata la ora 11:15. Recitalul dureaza aproximativ o ora. Pe partea dreapta a altarului principal se gaseste intrarea in cripta. Aceasta se bazeaza pe fundatiile vechii Catedrale Sf. Virgil, ale carui moaste se gasesc in cripta. In turnul rotund puteti vedea un mozaic din care va puteti da seama de scala vechiului Dom in comparatie cu cel actual. Cripta este locul in care sunt inmormantati toti Arhiepiscopii de Salzburg. In “Zehneckraum” – camera cu zece colturi – se gasesc mormintele Printilor Arhiepiscopi din secolele 17 si 18.

Catedrala din Salzburg este locul in care a fost botezat Mozart. Fantana medievala ce a fost folosita pentru acest lucru inca exista in Catedrala din Salzburg si poate fi vazuta chiar in apropierea intrarii in Dom.

Adresa:
Domplatz
5020 Salzburg

Orar:
Catedrala: zilnic 8:00 – 19:00
Muzeu:
Luni - Sambata: 10 a.m. - 5 p.m.
Duminica si de sarbatori: 11 a.m. - 6 p.m.

Pret bilete: Intrarea in catedrala este gratuita, dar se percepe o taxa pentru a vedea Muzeul Catedralei din Salzburg (Dom Museum). Acest muzeu este insa inclus in Salzburg Card.
Museu: 5\6 € adulti (in functie de perioada din an), 1.50\2.00 € copii

Transport: Autobuzul 1




Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate