Empire State Building - prezentare si imagini

Un simbol al New York-ului la fel de important ca si Statuia Libertatii, Empire State Building este unul dintre cei mai inalti zgarie-nori din lume. Proiectat de firma Shreve, Lamb & Harmon Associates, Empire State Building este construita in stil Art Deco cu o silueta in forma de trepte.

Lucrarile la fundatie au inceput in 22 ianuarie 1930 si constructia a progresat incredibil de repede cu 4,5 etaje pe saptamana. Empire State Building a fost terminata intr-o perioada de un an si o luna, un record in domeniu. Pana in 1996, a fost cea mai inalta cladire din lume, masurand 381 m, 449m cu tot cu antena, dar acest record a fost batut de mai multe cladiri din China, Hong Kong, Statele Unite, Malaezia, Taiwan si Emiratele Arabe Unite. Acum ocupa locul 12 pe lista celor mai inalte cladiri din lume.

Finalizat in plina criza economica, dupa prabusirea bursei din anul 1929, cele 102 etaje se lupta pentru a-si gasi cumparatori. Din aceasta cauza, cladirea este poreclita Empty (gol) State Building. In mod bizar, aceasta denumire ii garanta cladirii exploatarea comerciala.

In 1933, filmul King Kong se bucura de un mare succes, iar scena in care maimuta gigantica escaladeaza Empire State Building devine o scena de referinta in cinematografie si consolideaza imaginiea cladirii. Astazi, acest zgarie-nori este un simbol al prosperitatii economice a Statelor Unite.

Este si o destinatie populara cautata de turistii veniti la New York. Platformele de observare de la etajele 86 si 102 ofera o vedere panoramica incredibila a orasului. In zilele senine se poate vedea la o distanta mai mare de 100 km, platforma de la etajul 86 fiind situata la mai mult de 320 m inaltime. In fiecare an, peste 3,5 milioane de oameni vin sa admire acest peisaj.

Empire State Building este, conform American Society of Civil Engineers, una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne.

Sursa informatiei prezentate