Fantana Zahringen - Berna - prezentare si imagini

Zähringerbrunnen (Fantana Zahring) este o fantana pe Kramgasse in Orasul Vechi din Berna, Elvetia. Este o proprietate culturala elvetiana cu semnificatie nationala si este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, sit-ul Orasul Vechi din Berna.

Zähringerbrunnen a fost probabil construita in 1535, ca un memorial pentru fondatorul Bernei, Berchtold von Zähringer. Statuia reprezinta un urs in armura, cu un alt pui de urs la picioarele lui. Ursul in armura se presupune a reprezenta ursul pe care, potrivit legendei, Berchtold l-a impuscat in peninsula Aare cand era cautarea unui loc pentru a construi un oras. Ursul in armura poarta un scut si un steag, ambele inscriptionate cu leul Zähringen.

Bazinul de sub fantana a purtat data 1542 pâna in 1889 cand a fost inlocuit in totalitate. In acelasi timp, coloana si figura au fost repictate. Bazinul vechi a fost octogonal. Pe o fata a avut inscriptia Protege Nos Domine si pe o alta Soli Deo Gloria. A treia fata a avut data 1542 in cifre romane si a patra a avut o inscriptie care a fost imposibil de citit in secolul al 19-lea. Bazinul curent este o replica exacta a bazinului Pfeiferbrunnen (o fantana aproape de Spitalgasse 21, in Berna, construita in secolul al 16-lea).

Sursa informatiei prezentate