Farul din Sulina - prezentare si imagini

Reper intern al orasului Sulina, farul este situat la 2,5 km distanta de malul actual al Marii Negre.

Constructia acestui far a fost stabilita dupa infiintarea Comisiei Europene a Dunarii, prin "Actul public privind navigatia la Dunare", emis la 2 noiembrie 1865 la Galati.

Planurile si constructia acestui obiectiv, au fost realizate de catre inginerii englezi Ch. Hartley si M. Engelhardt care au participat, de asemenea si la realizarea planurilor de construire a canalului navigabil precum si cele de intretinere permanenta a bratului Sulina.

Constructia farului este realizata in doua etape si finalizata in anul 1870, fiind proprietatea Comisiei Europene a Dunarii.
Intre anii 1856 si 1921, sediul Comisiei este la Sulina - Palatul C. E. D. din str. I, nr. 202, dupa care se muta la Orsova. Dupa desfiintarea Comisiei,

Ansamblul Farului din Sulina este transferat Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos din Galati, ulterior intrand in patrimoniul Muzeului "DELTA DUNARII" din Tulcea. De aici, este preluat in 1991 de catre Ministerul Culturii.

In perioada 1995-1997 constructia a fost restaurata iar din anul 2003 a intrat in administrarea Institutului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, fiind amenajat ca muzeu.

Sursa informatiei prezentate