Fortul Rosu - prezentare si imagini

Fortul Rosu, numit asa, datorita caramizilor de piatra rosie din care este cladit a fost construit pe timpul conducerii imparatului Shah Jahan, cu ziduri inalte, perforate de randuri succesive de creneluri stramte si orientate in jos, cu un canal inconjurator, destinat apararii fortului. Constructii arhitecturale deosebite, cu rol practic deosebit, de la conducte de apa folosind principiul vaselor comuniciante si pana la instalatii de aer conditionat cu pereti dublii, sunt distribuite in mod practic dar si armonios, imbracand astfel, niste gradini interioare superbe, ingrijite si acum, ca si atunci, cu multa grija.

Marii conducatori moguli si-au avut resedinta in Delhi (1763-1858). Aproape doua secole India a fost sub ocupatie britanica (1763-1947). Sub ocupatie britanica, Fortul Rosu a fost partial demolat.

Fortul, construit din stanca rosie, marmura si mozaic, a fost lacasul regilor si imparatilor. Reginele aveau un palat aparte (Khas Mahal). Nu lipseau moscheele din fort.

Cu uimire admiram marmura dantelata, mozaicurile din sala audientelor private si tronul fastuos al paunului, evaluat la 60 milioane de dolari. Diamantele si pietrele pretioase, care il impodobeau au fost jefuite de catre englezi in urma infrangerii rascoalei indienilor din anul 1857.

Cel mai mare si mai pretios dintre diamante este si cel mai valoros din lume si a fost trimis la Londra unde impodobeste coroana reginei de azi. Tot in incinta Fortului se gaseste si o sala din marmura alba pentru audiente speciale, iar in apropiere se afla moscheea din corali.


Sursa informatiei prezentate