Galeria Nationala - prezentare si imagini

Galeria Nationala, spre deosebire de celelalte mari muzee din Europa, are o istorie relativ recenta. Aceasta varsta tanara se poate constata si in faptul ca, spre deosebire de celelalte muzee, Galeria Nationala nu mosteneste nicio colectie regala sau macar a vreunui aristrocrat; a fost instituit printr-o lege parlamentara in 1824.

Ideea unei colectii nationale fusese inaintata pentru prima oara in 1777, dar propunerea n-a avut nici un succes pana în 1823, odata cu moartea lui John Julius Angerstein (om de afacere de origine rusa), cand a aparut teama ca impresionanta colectie a acestuia ar putea intra pe mana colectionarilor straini. Si, ca o fericita coincidenta, Austria tocmai achitase o suma importanta de bani Angliei in cadrul despagubirilor de razboi si astfel, guvernul britanic care se lamenta neincetat de o lipsa cronica de bani a fost in masura sa achiziționeze – in numele intregii natiuni – 38 de tablouri din colectia lui Agerstein.

Galeria Nationala a fost fondata in anul 1824 cand Camera Comunelor a votat achizitionarea colectiei de picturi a bancherului John Angerstein. Cele 38 de picturi au fost initial expuse la casa Pall Mall a lui Angerstein.

In zilele noastre, Galeria Nationala detine una dintre cele mai interesante colectii de tablouri europene din lume, colectie ce este expusa intr-o cladire construita special pentru ea in centrul Londrei. Asa cum cladirea Galeriei Nationale a fost extinsa si dezvoltata de-a lungul anilor, la fel s-a intramplat si cu colectia de picturi care acum numara peste 2300 de opere de arta.

Pentru a indeplini obiectivul Galeriei Nationale, acela de a incuraja educatia, studierea operelor detinute de institutie, a fost mereu incurajata si inca se desfasoara o serie intreaga de programe menite sa creasca interesul pentru pictura si arta in general in randul elevilor si studentilor.

Incapatanarea de a oferi intrare libera, un cadrul foarte bun de gazduire al lucrarilor si ore de vizitare cat mai multe, asigura faptul ca toata lumea poate beneficia de operele de arta din cadrul colectiei. Milioanele de vizitatori care trec pragul Galeriei Nationale arata ca scopul institutiei este atins.

Cladirea initiala a galeriei a fost construita cand Parlamentul a fost de acord sa finanteze constructia in Piata Trafalgar in anul 1831. Aceasta locatie a fost aleasa pentru ca s-a considerat ca ofera un acces foarte facil pentru toate categoriile sociale din Londra. De-a lungul anilor, insa colectia Galeriei Nationale s-a extins fie prin achizitii, fie prin donatii, unele dintre ele extrem de importante ca numar de lucrari valoroase.

In 1890 expunerea lucrarilor britanice in alta parte decat in cladirea Galeriei Nationale din Trafalgar Square a devenit o politica permanenta, ulterior fiind infiintata Galeria Tate in 1954 ca institutie separata de National Gallery.

In ciuda acestei separari, Galeria Nationala din Trafalgar Square a continuat sa se extinda de-a lungul anilor si inca cinci galerii au fost adaugate in 1907. Aripa Nordica a fost inaugurata in 1975 astfel fiind adaugate inca 12 camere, toate proiectate sa aiba parte de cat mai multa lumina naturala. In anul 1991 a fost adaugata si aripa Sainsbury, iar aici sunt gazduite acum toate lucrarile din perioada renascentista. Aceasta aripa a fost finantata de Lordul Sainsbury si fratii sai.

Galeria Nationala este fara indoiala un obiectiv turistic important din Londra si constituie un prilej de a petrece cateva ore intr-un mod extrem de placut. Galeria Nationala ofera o gama foarte larga de picturi ale unora dintre cei mai mari artisiti europeni. Printre cele mai populare se numara: “Venus si Marte” de Botticelli, “Floarea soarelui” de Van Gogh, “Madona din grota cu stanci” a lui Da Vinci, “Samson si Dalila” a lui Rubens si altele.

Pe langa colectia permanenta exista si un program foarte dinamic si variat de expozitii temporare ce pot fi vazute la Galeria Nationala, dar si tot felul de initiative menite sa aduca arta mai aproape de oameni.

Orar de vizitare National Gallery:
Deschis zilnic de la 10:00 am – 6:00 pm
Miercuri de la 10:00 am la 9:00 pm.

Inchis pe 1 Ianuarie si in perioada 24-26 Decembrie.

La Galeria Nationala intrarea este gratuita.

Galeria Nationala se afla in Piata Trafalgar.
Autobuze: 3, 6, 9, 11, 12, 13, 15, 23, 24, 29, 53, 77A, 88, 91, 139, 159, 176, 453.Sursa informatiei prezentate