Gran Via - prezentare si imagini

La mijlocul secolului al 19-lea, urbanistii din Madrid au decis ca o noua magistrala rutiera trabuie construia, pentru a uni Calle de Alcala cu Plaza de Espana. Proiectul necesita ca multe dintre cladirile din centrul orasului sa fie daramate. Decenii, dupa ce primele planuri fusesera facute, constructia nu incepuse inca si ziarele ridiculizau proiectul, numindu-l in mod cinic ‘Gran Via’, marele drum. In cele din urma in anul 1904 proiectul a fost aprobat si constructia a inceput doi ani mai tarziu. Ultima parte a strazii a fost terminata in anul 1929.

Noua artera a creat oportunitati pentru arhitectii care aveau posibilitatea de a crea cladiri mari in cele mai noi stiluri arhitectonice. Prima cladire dinspre Calle de Alcala care acapareaza privirile este Edificio Metropolis, cladirea Metropolis. Aceasta a fost construita intre 1907 si 1911 dupa un proiect al arhitectilor Jules & Raymond Fevrier. Statuia din varful cladirii a fost inlocuita in anul 1975 cu statuia Zeitei Victoria inaripate.

Putin mai departe pe Gran Via se gaseste Edificio Grassy, o alta cladire pe colt cu un mic turn. Aceasta a fost construita in anul 1917. De la Edificio Grassy deja se vede turnul de la Edificio Telefonica, un zgarie-nori construit intre 1926 si 1929 pentru compania de telecomunicatii spaniola. Cladirea de 88 de metri inaltime era cea mai inalta din Madrid si s-ar fi potrivit foarte bine in Chicago. In mod nu foarte surprinzator, arhitectul cladirii Telefonica a fost un american, Louis S. Weeks.

Mergand spre Plaza de Espana, Gran Via traverseaza o mica piata, Plaza del Callao. Aceasta piata este inima cinematografiei din Madrid, aici existand vreo sase cinematografe. Unul dintre aceste cinematografe, Capitol, este amplasat intr-o cladire superba in stil art deco.

Ultima parte din Gran Via, construita intre 1925 si 1929 duce la Plaza de Espana, o piata foarte mare dominata de doi zgarie-nori construiti in anii 1950, Edificio de Espana si Torre de Madrid. Aici Gran Via devine Calle de Princessa, care duce spre nord la Arco de la Victoria.

Transport – statii de metrou : Banco de Espana (M2), Gran Via (M1, M5), Callao (M3, M5), Santo Domingo (M2), Plaza de Espana (M2, M3, M10)


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate